STRZEMIONA DO ID
STRZEMIONA DO ID
Proszę o wydatowanie i czy są one wojskowe?
Strzemiona znalezione w jednym dołku w lesie.
Materiał mosiądz.
Strzemiona znalezione w jednym dołku w lesie.
Materiał mosiądz.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
- Blacek
- Kontakt:
Re: STRZEMIONA DO ID
Cześć!!!
Taki kształt miały strzemiona XVIII wieczne - wystarczy zobaczyć na konnych portretach Starego Fryca. Czy wojskowe - trudno powiedzieć, bo nie różniły się od siebie.
Piękne znalezisko
Pozdrawiam!!!
Taki kształt miały strzemiona XVIII wieczne - wystarczy zobaczyć na konnych portretach Starego Fryca. Czy wojskowe - trudno powiedzieć, bo nie różniły się od siebie.
Piękne znalezisko

Pozdrawiam!!!
Dzięki Blacek. Niestety fant jest własnościa mojego kolegi
Jakbyś mógł wrzucic linka do tych konnych portretów byłbym szalenie wdzięczny. Szukam i nic nie znajduję by dostrzec podobne strzemiona
Zastanawia mnie dlaczego ktoś je zostawił? Przecież wówczas na takie ,,bajeranckie,, strzemiona nie każdego było stac.

Zastanawia mnie dlaczego ktoś je zostawił? Przecież wówczas na takie ,,bajeranckie,, strzemiona nie każdego było stac.
Taka forma występowała także w pocz. XIX. Stawiam na epokę napoleońską.
- Blacek
- Kontakt:
Remi- z Tobą nie śmiem polemizować
. Faktycznie- dawne mody nie wygasały tak szybko jak dzisiejsze. Wydawało mi się jednak, że kabłąki strzemion okresu napoleońskiego były bardziej spłaszczone. Wcięło mi gdzieś książkę o Starym Frycu, ale poszukam ilustracji.
Pozdrawiam
Tu jest link do rysunków:
http://www.arsenal.org.pl/historia/1717 ... kiego.html" onclick="window.open(this.href);return false;

Pozdrawiam
Tu jest link do rysunków:
http://www.arsenal.org.pl/historia/1717 ... kiego.html" onclick="window.open(this.href);return false;
Dzięki Wam mam potwierdzenie, że przedmioty pochodzą z jednej epoki.
Dorzucam rzeczy znalezione jakiś czas temu w pobliżu strzemion.
Czy to coś z profilem i monogramem Fryderyka może byc spinką do mankietu?
Dorzucam rzeczy znalezione jakiś czas temu w pobliżu strzemion.
Czy to coś z profilem i monogramem Fryderyka może byc spinką do mankietu?
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Ta blacha i tulejka do od pruskiego muszkietu. Tzw. kontrblacha była po przeciwnej stronie zamka. Tuleja jest od stempla.
Guziki to nie spinki do mankietów. To spinka od koszuli ale od górnego zapięcia przy szyi.
Pierwsze słyszę o takich spinkach do koszuli mocowanych przy szyi
Fajna sprawa.
Czy one też mogą byc z tego okresu co reszta?

Czy one też mogą byc z tego okresu co reszta?
http://odkrywca.pl/pokaz_watek.php?id=614866" onclick="window.open(this.href);return false; - łap ID od Denara. Moim zdaniem trafne, bo na spinkę do mankietu jest zbyt duża odległość pomiędzy guzikami. Ja taką identyfikację przyjąłem i tak też to nazywam.
Moje wyszły mi przy Napoleonce.
Moje wyszły mi przy Napoleonce.
Te guziki spięte na 100% od koszuli francuski typ -widziałem gdzieś francuski filmik i po wykopaniu przykładali pod szyję wskazując miejsce przeznaczenia.
- Manufaktura Dzika
- Kontakt:
dość popularne , do dziś są sprzedawane w sklepach dla rekonstruktorów. Stosowano len i sukno gdzie potrzeba było luzu by guziki nie trzaskały przy grubym materiale. A skąd pochodził to trudno będzie dociec zarówno mankiety jak i kołnierz .
Dzięki wszystkim za okazaną pomoc