Ewentualnie na sam poczatek jakas mala lektura o lokalnej historii. Poczytaj o swojej okolicy, przejdz sie na spracer i zobaczysz rzeczy ktorych wczesniej nie widziales. Uwierz mi to dziala.
Też chodzę w teren bez wykrywki i mam na koncie parę znalezisk. Najpierw trzeba zbierać info, gdzie były walki lub gdzie były jakieś zabudowania, a potem iść w to miejsce, uważnie patrzeć pod nogi, szukać śladów (np. stanowisk broni), trochę pokopać... może się coś trafi.
Młody jak zaczniesz kopać!!!.Pamietaj że w ziemi(pole,las,plaża i.t.d) nie musi znajdować się twój upragniony "skarb"tylko rzeczy które mogą cię pozbawić życia. NAPRAWDE !
Jak się do takiej rzeczy dokopiesz:nie wyciągaj(nawet jak byś był bardzo ciekawy).
NAPRAWDE NIE MA CO OGLąDAĂ!
Takie rzeczy możesz trafić: http://www.bodem-vondsten.nl/Ammo-Datab ... e-munitie/
p.s:powodzenia w pierwszych dołkach!!!
dzięki za ostrzerzenie,
na militariach znam się dość dobrze i wiem że niewybuchy to niebezpieczna sprawa, ka chcem szukać monetek guziczków i innych ciekawych rzeczy, a jabyśce mieli jakieś jeszcze dobre rady to piszce
możesz z tych spalonek tachać złom jak znajdziesz , na jakiś wykrywacz nazbierasz przy okazji - złom w cenie , wtedy będziesz miał już czym szukać . Ja z wypadów też złomik odkładam i na paliwo jest na następny wyjazd