Proszę o identyfikację pierścionka, chodzi mi głównie o przybliżony okres wyprodukowania oraz o rodzaj kamienia.
Punca tylko jedna "14", widoczna na trzecim zdjęciu.
Pierścionek do identyfikacji.
- nigromacio
Pierścionek do identyfikacji.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Re: Pierścionek do identyfikacji.
Pierścionek bez urzędowej próby, owa 14-stka jest bez większego znaczenia. W niektórych miejscach (mam wrażenie) widzę przetarcia i inny kolor. Daj do sprawdzenia w zakładzie złotniczym. Kamień http://pl.wikipedia.org/wiki/Sardonyks" onclick="window.open(this.href);return false;" onclick="window.open(this.href);return false; .
- wendrowiec
Do końca 19 wieku oznaczano złoto w karatach więc Twoje może być 14 karatowe,czyli dzisiaj to 585.Mogę się mylić 

Lub rozmiar , jeśli jest malutki to pasi i czemu na miłe bogi dewocjonalia...Księdza skroiłeś 

- wendrowiec
Dobrze zrobił-Dewocjonalia to ,krzyżyki,medaliki,biżuteria itp.Pierścionek to biżuteria,chyba , że się mylę 

- pulkownikL
Nie tak do końca,ostatnio mi wyszła złota koperta po zegarku,18 tka w karatach,a robiony był w szwajcarii w czasach powojennych,no i 200€ wpadło z pocałowaniem w rączkęwendrowiec pisze:Do końca 19 wieku oznaczano złoto w karatach więc Twoje może być 14 karatowe,czyli dzisiaj to 585.Mogę się mylić

Wendrowiec- biżuteria z kontekstem religijnym tak , a bez kontekstu to biżuteria sama w sobie.Mniejszastym po pytce fancik- lubię pierścionki 
Ja bym to dał w Innych Znaleziskach chociaż w dziale dewocjonalia jest wyrażnie biżuteria .Sorki

Ja bym to dał w Innych Znaleziskach chociaż w dziale dewocjonalia jest wyrażnie biżuteria .Sorki