Kamery w lasach!!!

Wszystko co związane z eksploracją
Awatar użytkownika
cesar007

Kamery w lasach!!!

Post autor: cesar007 »

Nadleśnictwo Susz zakupiło kilka kamer i zainstalowało w lasach.
Dla tych którzy z przymrużeniem oka spoglądają na ten temat, załączam zdjątko.
Dla wyjaśnienia dodam, że kamery są mobilne i umieszczane w miejscach newralgicznych. Najczęściej przy składowiskach pozyskanego drewna, w miejscach gdzie ludzie najwięcej śmiecą i w okolicach jezior z zakazem kąpieli np. j. Jasne.
Tabliczka ze zdjęcia widnieje 7km od Siemian w stronę Jerzwałdu na starej bindudze, a późniejszym polu biwakowym Krupówka. Koledzy miejcie oczy do o koła głowy :zebek:
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Awatar użytkownika
Kamikaze
Kontakt:

Re: Kamery w lasach!!!

Post autor: Kamikaze »

A one przypadkiem nie miały służyć do monitorowania gdzie przebywa najwięcej zwierząt?
Awatar użytkownika
cesar007

Kamikaze pisze:A one przypadkiem nie miały służyć do monitorowania gdzie przebywa najwięcej zwierząt?
Zaufaj mi, że nie. Informacje mam od kolegi Leśniczego.
kraf

Post autor: kraf »

cesar007 pisze:Koledzy miejcie oczy do o koła głowy :zebek:
Gdybyś jeszcze oprócz dookoła głowy, miał oczy dookoła d.py, to i tak dobrze (zazwyczaj) ukrytej kamery nie zauważsz.

pozdrawiam
kraf
Awatar użytkownika
piećka1977

Post autor: piećka1977 »

I bardzo dobrze jestem za. W końcu jakiś bacik na tych co jada do lasu i wy.........ja śmieci i bóg wie co jeszcze o tym ze kradną drzewo nie wspomnę. A tu link do filmiku z takiej kamerki z http://maldyty.wm.pl/66230,Kradli-drewn ... z2LiLgOI3X" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
syriusz13

Post autor: syriusz13 »

Kilka takich miejsc znam,ale nigdy nie mogę wypatrzyć kamer.
Awatar użytkownika
piećka1977

Też znam takie miejsca lecz kamery sa dobrze zakamuflowane. najlepsze rozwiązanie jest ze jak kamera sie wyzwala to jest opcja że przychodzi załózmy do strażnika leśnego sms na telefon i może na zywo oglądac załózmy w laptopie i działac od razu jeżeli stwierdzą jakies naruszenie przepisów z ustawy o lasach lub kradzież.
Pozdrawiam.
czarny

Post autor: czarny »

Znalazłem ten wątek przypadkowo moim zdaniem nawet jak kamera cię namierzy to dużo zależy od twojego zachowania jeśli robisz po sobie porządek i zakopujesz dołki nie wyciągasz śmierci i nie pchasz się autem pod samo kopanie (chyba że masz zezwolenie)to leśnicy raczej ci odpuszczą sam widziałem jak strażnik obserwował nas na kopaniu stał za drzewem i czekał czy dołki zakopujemy czy nie.Ja bynajmniej nie spotkałem się z wrogością leśników.
Szczęśliwy znalazca

Post autor: Szczęśliwy znalazca »

''Las monitorowany''-pomysłodawca jest świrem.
Awatar użytkownika
piećka1977

Przecież to chodzi o kradzież drzewa wjazdy do lasów oraz wyrzucanie śmieci.
Awatar użytkownika
cesar007

Szczęśliwy znalazca pisze:''Las monitorowany''-pomysłodawca jest świrem.
Nie chcę się czepiac bez sensu, ale powiedz mi dlaczego? Ja widzę w tym pomyśle same plusy. Chociażby kłusownicy będą mieli trudniej. No i tak jak powiedział Piećka, złodzieje, śmieciarze...
Mi nigdy leśnik czy strażnik leśny krzywdy nie zrobił. Wręcz przeciwnie.
Awatar użytkownika
Lipek

Post autor: Lipek »

cesar007 pisze:
Szczęśliwy znalazca pisze:''Las monitorowany''-pomysłodawca jest świrem.
Nie chcę się czepiac bez sensu, ale powiedz mi dlaczego? Ja widzę w tym pomyśle same plusy. Chociażby kłusownicy będą mieli trudniej. No i tak jak powiedział Piećka, złodzieje, śmieciarze...
Mi nigdy leśnik czy strażnik leśny krzywdy nie zrobił. Wręcz przeciwnie.
Jakie plusy? Niedługo władza zamontuje nam kamery w toaletach, żeby obywatel przypadkiem czegoś tam nie kombinował. Ta powszechna inwigilacja przybrała już paranoiczne rozmiary.

Kłusownicy będą mieli trudniej? Wolne żarty :) Dla nich te kamery to żaden problem; znają las lepiej niż nie jeden strażnik leśny. Być może kamery odstraszą "niedzielnych" leśnych śmieciarzy - ci, którzy wyrzucają śmieci do lasu od lat (i powinni za to zawisnąć na lewym jajku na gałęzi) kamerami się nie przejmą i po prostu pojadą gdzieś indziej.
A nagrany zostanie jak zwykle zwykły obywatel :)
Awatar użytkownika
Kujawiak

Post autor: Kujawiak »

Lipku, sprawa spod naszego toruńskiego komina, znam temat gdzie dzięki kamerom kłusownicy staneli przed sądem. co z tego że kłusownicy znają teren, urok kamery jest taki, że trudno ją zauważyć i nieświadomi sytuacji dają się przyłapać. głównie chodzi o kradzierz drewna, a kłusownicy to tak przy okazji :D chyba że koło łowieckie sobie zakupi. ludzie instalujący kamery też znają las i jego problemy, zresztą te zabawki można co chwile montować na innym drzewie i nigdy nie wiesz czy to tu. rocznie z lasów ginie drewna za grube pieniądze, a koszt kamer jest niewspółmiernie mały i trend podglądu lasu będzie rósł. mi kamery nie przeszkadzają, mam to w ... jeśli nie robisz trzody to nikt nie będzie na Ciebie tracić czasu.
Szczęśliwy znalazca

Post autor: Szczęśliwy znalazca »

piećka1977 pisze:Przecież to chodzi o kradzież drzewa wjazdy do lasów oraz wyrzucanie śmieci.
Kamerę ukradną razem z tym drzewem do, którego jest przymocowana.
Awatar użytkownika
Forest

Post autor: Forest »

Odnośnie śmieciarzy to zmieniło się tylko tyle ,że śmieci trafiają do lasu mniejszymi ,bocznymi drogami.Ewentualnie ze strachu przed kamerami lądują w rowie przed lasem.Smutne...
ODPOWIEDZ