Może ktoś pomoże

Znaleziska, które nie pasują do powyższych działów
Awatar użytkownika
AnaTom

Może ktoś pomoże

Post autor: AnaTom »

Parę dni temu natrafiłem na taki fant (w środku lasu na głębokości max 10cm, tylko miękka ziemia, drzewa i nic więcej żadnych kamieni, skał, złomu) Wykrywka złapała to.
Nie mam pojęcia co to jest, meteoryt też chyba to nie jest ...chociaż nie wiem? :/
Na zdjęciu przykładowym można to ocenić orientacyjnie. Wymiary ma 11x9x5 a waga 1.2kg sporo jak na kamień. Co jest jeszcze fajne że magnes się tego łapie jakby było to w całości z metalu.
Może jakieś podpowiedzi z Waszej strony
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Awatar użytkownika
FELIX

Re: Może ktoś pomoże

Post autor: FELIX »

Kamień magnetyczny. Tesoro wyjątkowo je lubią.
Awatar użytkownika
AnaTom

Tylko że on nie ma właściwości magnetycznych? To magnes go przyciąga, a on nic...
Awatar użytkownika
FELIX

Kamień z jakąś rudą. Często takie się trafiają. Jeśli magnes nie przyciąga to tym bardziej nie ma co się emocjonować, bo meteoryt to to nie jest ;)
Awatar użytkownika
Bramafan

Post autor: Bramafan »

Felix, jesli dobrze czytam to magnes go przyciąga, ale on nie przyciąga innych materiałów zelaznych.
Awatar użytkownika
FELIX

Ja szczerze mówiąc mam problem z wywnioskowaniem co autor miał na myśli w tym wypadku.
Meteoryt to to nie jest, nie ma charakterystycznej warstwy obtopiennej powstałej wskutek wejścia kamienia w atmosferę ziemską i topnienie w wysokiej temperaturze.
Tak więc odpowiadając na wszystkie warianty:
- jeśli przyciąga magnes i żelazo (choć niekoniecznie) to może być magnetyt
- jeśli przyciąga go magnes a żelaza nie - to może być jakaś ferromagnetyk
- jeśli nie przyciąga go magnes ani nie przyciąga żelaza a reaguje na niego wykrywka to wtedy nie ma filozofii bo jest to zwykły kamień, który tak często denerwuje nas podczas poszukiwań dając fałszywe sygnały.
Uve

Post autor: Uve »

Sam nie bardzo się znam, ale osobiście nie skreślałbym z góry jego pochodzenia pozaziemskiego, szanse co prawda małe albo i znikome ale wygląd to chyba nie wszystko. Osobiście polecałbym jednak zamieścić zdjęcia i pytanie na forum PS, jest tam dość prężnie działający dział Meteoryty, minerały i skamieniałości, i wydaje się że kilka osób nieźle w temacie meteorytów się orientuje. Szkoda żebyś miał go cisnąć w kąt bez upewnienia się na 100% że to nic wartego uwagi.
Link do wspomnianego działu:
http://www.poszukiwanieskarbow.com/forum/viewforum.php?f=45

Myślę, że dobrze by było, byś zamieszczając pytanie, czy tu czy tam, zrobił więcej zdjęć, pokazujących jak wygląda z różnych stron.
Awatar użytkownika
Wieliczka

Post autor: Wieliczka »

W Olsztyński obserwatorium jest spec od "kamieni" pochodzenia pozaziemskiego. Najlepiej zgłosić się tam i ktoś z obsługi pomoże.
Awatar użytkownika
darek1972

Post autor: darek1972 »

Hello Kitty to nie zabawka dla dzieci, a okultystyczny symbol - twierdzi egzorcysta. Ks. Paweł Popielnicki wykładem na temat "piekielnych zabawek" najpierw wystraszył rodziców zebranych w białostockiej katedrze, a teraz jego przestrogi cytuje mnóstwo serwisów katolickich. Mało kto pokusił się jednak o zweryfikowanie tego, skąd egzorcysta zaczerpnął wiedzę o demonicznej historii powstania Hello Kitty.
A ten kamień nie ma nic wspólnego z kosmosem ;)
Szczęśliwy znalazca

Post autor: Szczęśliwy znalazca »

Przetnij go biaksem na pół.
Awatar użytkownika
AnaTom

Kilka dodatkowych fotek...
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Stolik

Post autor: Stolik »

sorki nie za bardzo umiem sie poslugiwac opcjami na forum ale jezeli mi sie udalo to ci moge powiedziec ze to moze byc zwykly stop zeliwny tak zwana szlaka kiedys bylo bardzo duzo kuzni i jest to po prostu odpad zeliwny
ODPOWIEDZ