He he, nie znam takich geniuszy. Poważnie. A znam osobiście nawet dwóch Fryderyków II.
Oficer pruski nie jest rozliczany z kultury osobistej, tylko ze skuteczności w boju. To jest priorytet. Natomiast potrzeby "ustosunkowania" w grupach zachodnioeuropejskich nie rozumiem, bo ekipy pruskie sa tak nieliczne (zwłaszcza z czasów 1806 - 07), że to raczej oni powinni być ustosunkowani u nas.
Kodi pisze:Zła kondycja Koalicji i ściślej Prusaków jako całości to szerszy problem który wynika z wieloletnich zaniedbań i olewactwa idei rekonstukcji przez samych rekonstruktorów...
Nie da się ukryć. Od początku był z tym problem, szczególnie w przypadku grup dolnośląskich, które nie tylko były słabo wyszkolone, to na dodatek z nieprawidłowego regulaminu. Tworząc nową grupę musieliśmy nie tylko wszystkiego uczyć się od nowa, ale najpierw wykorzenić nieprawidłowe nawyki. Na to nakłada się fakt, że są to grupy przede wszystkim komercyjne, utworzeone przez gminy w celu wykorzystania programów unijnych. Efekty widać gołym okiem.
Kodi pisze:To że ktoś założy uniform podobny z daleka do oficerskiego czy podoficerskiego nie znaczy że de facto staje się np. moim przełożonym...
Z tym się nie zgadzam. Hierarchia jest jednym z elementów zabawy w wojsko. Wielokrotnie dowodziłem mieszanymi grupami polsko - niemieckimi, ponieważ byłem najstarszy stopniem (zdarzało się dowodzić samymi Niemcami, a nawet Czechami). Nie ma tym w zasadzie żadnych problemów, nawet jeśli pewne komendy wydawane czy wykonywane są nieco odmiennie. Co więcej - koledzy z Niemiec nie tylko nie mają nic przeciwko dowodzeniu przeze mnie, ale często wyznaczają mnie na głównodowodzącego. Pewne sprawy niejasne omawiamy krótko albo przed bitwą, albo nawet w trakcie i dajemy sobie radę. Ale nie ma co udawać - poziom wyszkolenia Prusaków siedmiolatkowych jest znacznie wyższy.
Nic jednak nie stoi na przeszkodzie, aby dobre zwyczaje adaptować do epoki napoloeńskiej. Skoro radzi sobie z tym problemem Księstwo Warszawskie (a tam animozje osobiste były naprawdę potężne), to i w armii pruskiej da się to zrobić.
Kodi pisze:... Niedługo jest w planach stworzenie ogólnopruskiego (koalicji?) forum na lata 1806-1815, tylko sens jego istnienia uzalezniony jest od nas samych.
Moje forum działa od ponad roku, jest otwarte na epokę napoleońską, a chętnych do korzystania nie ma.