Temat odznak pułkowych

Lata 1914-1918
gacu88

Temat odznak pułkowych

Post autor: gacu88 »

Cześć mam pytanie do miłośników 1 wojny uściślając interesuje mnie temat carskich odznak pułkowych tak pożądanych przez poszukiwaczy..ech..może kiedyś swoją trafię.Więc koledzy prawdopodobieństwo znalezienia takiego fanta jest mała z czego to wynika i tu pytam czy takie cacko nosił każdy żołnierz carski czy tylko wyżsi rangą tj. podoficerowie i oficerowie czy może były wzory dla poszczególnych stopni a może zależało to od specjalności żołnierza np. jakiś elitarny oddział zaznaczam chodzi o pułkowe.W jakich okolicznościach były nadawane np. rocznicowe uroczystości,awanse macie jakieś materiały na ten temat najlepiej po ''naszemu'' ale cyrylicą też po bólach dam radę pozdrawiam

Poprawiłem masakryczne orty, proszę o więcej uwagi przy pisaniu postów >W<
COUNTARIES

Re: Temat odznak pułkowych

Post autor: COUNTARIES »

prawo noszenia odznak pulkowych mieli zarowno szeregowi , podoficerowie oraz oficerowie . tak jak I same odznaki roznily sie miedzy soba ( dla nizszych rang prostsze , ubozsze , oficerskie wykonane czesto ( nie zawsze ) w srebrze z emalia , tak I kryteria nadawania tychze byly nieco odmienne ( okres wyslugi w pulku, pokrycie kosztow nadanwanej odznaki itd. ) .
Zeby miec jakiekolwiek wyobrazenie siegnij chocby do jakiegos opracowania traktujacego o jakiejs polskiej odznace pulkowej , bowiem zasada jest z gruntu bardzo podobna , a sama tradycja odznak pulkowych w przedwojennym WP przywedrowala wraz z oficerami sluzacymi uprzednio w armii carskiej .
pozdrawiam
ODPOWIEDZ