10 zł 1959r
- wendrowiec
10 zł 1959r
Witam szanownych kolegów i koleżanki. Mimo zmarzniętej ziemi, wybrałem się dziś po pracy na spacerek i wyszło mi oto te 10zł. Pytanie moje jest takie,czym ją doczyścić, czy zostawić ją w spokoju? Ta rysa to ja ją zrobiłem saperką (gleba tak zmarznięta, że musiałem ostro walić)
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
- wendrowiec
Re: 10 zł 1959r
Dodam, że przemyłem ją wodą z mydłem.Ogólnie wygląda gorzej niż na zdjęciu,jest ciemniejsza
- piećka1977
chyba przez przypadek orzełek dostał szpadelkiem.
- wendrowiec
Dokładnie tak jak piszesz,aż mi się polszczyzna włączyła jak to zobaczyłem,zły byłem sam na siebie,i taka myśl,że trzeba było przyjść jak ziemia puści,ale już przeszło,choć gdybym tej rysy nie zrobił,to niezły stan by był z tej monetki 

Weź daj spokój z tym
. Cały worek takich w domu mam. PRLki zostawiaj w lesie dla potomnych 

- piećka1977
Nie ma co kolegi zniechęcać lepiej niech się uczy czyszczenia na prl-kach aby w przysłości nie zmarnować jakąś wartościowa monetkę 

- wendrowiec
FELIX,jeżeli ja mam zostawiać w lesie,to dlatego Ty masz cały worek.Dla Ciebie być może złote monety są skarbem,dla mnie też i każda inna moneta,nieważna epoka,którą sam wykopie.Ja nie szukam dla zysku,lecz dla siebie.Znaleziska pozostaną pomnie dla syna,a co potem z tym się stanie to sprawa potomnych.Pozdrawiam i miłego dnia 

Bo denominacja nie była 200 lat temu i naturalne, że kupa monet została gdzieś po kątach, odnaleziona po fakcie... Moneta w obiegu była do 1978 roku, więc chyba nie muszę ci dalej tłumaczyć.
Jeśli chodzi o naukę czyszczenia monet na PRLach to bez sensu ze względu na stopy. Kopernika nie doszorujesz prawdopodobnie niczym. Jak miedź wyszła na wierzch to niestety ale niklu się nie uświadczy.
Za jakiś czas, sam będziesz się śmiał, że zbierałeś każdą łuskę i komucha
Jeśli chodzi o naukę czyszczenia monet na PRLach to bez sensu ze względu na stopy. Kopernika nie doszorujesz prawdopodobnie niczym. Jak miedź wyszła na wierzch to niestety ale niklu się nie uświadczy.
Za jakiś czas, sam będziesz się śmiał, że zbierałeś każdą łuskę i komucha

- piećka1977
Jeżeli chodzi o czyszczenie to masz racje FELIX odnośnie zbierania to ja osobiście biorę wszystko co wyjdzie (czyszczę sobie teren) bo niejednokrotnie wracam na ta sama miejscówkę i jakoś nie chce mi się ponownie schylać po jakiegoś prl czy innego czorta. którego w zeszłym roku czy dwa lata temu rzuciłem w glebę. W całej rozciaglości popieram Wędrowca. Kiedyś w lesie w jednym miejscu na polance wyszlo 2000 zl w monetach 10,20,100 zl. dowiedzialem się potem, że było to ulubione miejsce pracowników Lasów Państwowych po wyplacie. I moja latorośl do dzisiaj za każdym razem chce abym jej wytumaczyl jak to możliwe, że ludzie gubili kiedyś tyle pieniędzy a teraz ona znajduje nieraz 5 gr, 20gr a nigdy jak ja nie znalazła tyle tysięcy. To tak na marginesie.
Jeśli macie jakieś monety które Wam zawadzają to z miłą chęcią poświecę parę dni pod koniec sezonu i odwiedzę każdego z województwa i przyjmę każdą zbędną monetę 
Wg mnie nie ma monet bez wartości, denominacja polega na tym że stare wycofywane monety wymieniane są na nowe, a te oddane idą na przetop - czyli zostają tylko te o których zapomniano, na ten przykład akurat te 10 zł z 1959r Tadeusz Kościuszko w stanie idealnym cena katalogowa to 250zł
Wartość monety nie jest uzależniona od jej wieku a najcześciej od ilości monet w obiegu, czy ilości nakładu na przykład w 1995 roku wyemitowano złotą 200zł z Chopinem, w dniu emisji kosztowała 1050zł nakład był tylko 500szt w 2011 sprzedano jedną na aukcji za 30423zł cena katalogowa po 18 latach to 35tyś - a gdyby nakład był np 10 mln to pewnie była by warta tylko tyle co złoto (i tak w przeliczeniu na cene złoto to ok 9000zł
).
Mam nadzieje że po tym poście dalej chcecie się pozbyć zbędnych monet

Wg mnie nie ma monet bez wartości, denominacja polega na tym że stare wycofywane monety wymieniane są na nowe, a te oddane idą na przetop - czyli zostają tylko te o których zapomniano, na ten przykład akurat te 10 zł z 1959r Tadeusz Kościuszko w stanie idealnym cena katalogowa to 250zł
Wartość monety nie jest uzależniona od jej wieku a najcześciej od ilości monet w obiegu, czy ilości nakładu na przykład w 1995 roku wyemitowano złotą 200zł z Chopinem, w dniu emisji kosztowała 1050zł nakład był tylko 500szt w 2011 sprzedano jedną na aukcji za 30423zł cena katalogowa po 18 latach to 35tyś - a gdyby nakład był np 10 mln to pewnie była by warta tylko tyle co złoto (i tak w przeliczeniu na cene złoto to ok 9000zł

Mam nadzieje że po tym poście dalej chcecie się pozbyć zbędnych monet

Co jak co, ale na komuchach z gleby się nie dorobisz.
Nie wiem co mi się ubzdurało, że to Kopernik.
Nie wiem co mi się ubzdurało, że to Kopernik.
w tym roku była też moneta z Kopernikiem ale ma mniejszą wartość ca. 120 zł st1 cena katalogowa
- wendrowiec
Witam, dzisiaj wyszło mi 10 reichspfennig 1944 B.Czyli mennica Wiedeń, mennica ta była od 1938 do 1944. Wcześniej literka B oznacza,że moneta była bita w Hannower, robiła to do roku 1878.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.