Proszę o ID
Proszę o ID
Witam
Proszę o identyfikację przedstawionego przedmiotu
Materiał : Miedź
Średnica miśki : 25 cm po zewnętrznej
Średnica rurki: 5cm na wylocie
długość całkowita : 42 cm
Dziękuję i pozdrawiam.
Proszę o identyfikację przedstawionego przedmiotu
Materiał : Miedź
Średnica miśki : 25 cm po zewnętrznej
Średnica rurki: 5cm na wylocie
długość całkowita : 42 cm
Dziękuję i pozdrawiam.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
- Blacek
- Kontakt:
Re: Proszę o ID
Cześć!!!
Mam wrażenie, iż może to być skrzyżowanie szpitalnej kaczki z basenem w nieco starszej wersji (XIXw, jak nie starsze).
Uchwyt jest końcówką do "małej potrzeby", "micha" służyła do "dużej". Mam gdzieś podobne z lazaretu niemieckiego, ale emaliowane. Jednak założenie techniczne jest identyczne. Wątpliwości budzi jedynie kąt rury kaczkowej, powinien być bowiem lekko do góry (aby się ekskrementa nie wylewały). Wydaje mi się, że mariaż obu naczyń nie był zbyt funkcjonalny, dlatego niezbyt często się je spotyka.
Jak znajdę - zamieszczę zdjątko.
Może to być także podgrzewacz węglowy do łóżka, a w uchwyt wkładano trzonek i brakuje dekla. Ale średnica rury uchwytu jest chyba za duża, no i jest przejście z michy- trzonek mógłby się zapalać. A jeśli części są lutowane cyną to już w ogóle niemożliwe
.
Pozdrawiam!!!
Mam wrażenie, iż może to być skrzyżowanie szpitalnej kaczki z basenem w nieco starszej wersji (XIXw, jak nie starsze).
Uchwyt jest końcówką do "małej potrzeby", "micha" służyła do "dużej". Mam gdzieś podobne z lazaretu niemieckiego, ale emaliowane. Jednak założenie techniczne jest identyczne. Wątpliwości budzi jedynie kąt rury kaczkowej, powinien być bowiem lekko do góry (aby się ekskrementa nie wylewały). Wydaje mi się, że mariaż obu naczyń nie był zbyt funkcjonalny, dlatego niezbyt często się je spotyka.
Jak znajdę - zamieszczę zdjątko.
Może to być także podgrzewacz węglowy do łóżka, a w uchwyt wkładano trzonek i brakuje dekla. Ale średnica rury uchwytu jest chyba za duża, no i jest przejście z michy- trzonek mógłby się zapalać. A jeśli części są lutowane cyną to już w ogóle niemożliwe

Pozdrawiam!!!
Bylo cos takiego jak centryfuga czy cos w tym rodzaju ,moze to od tego?
bardziej chyba jednak kaczka
Dajcie spokój z tą kaczką. Wyobraź sobie ze sikasz do tego... I cale siki od razu laduja na podłodze bo wypust jest poniżej zbiornika...
A nie może to być wybebeszona obudowa od lampy jakiejś?
Jak odwrócisz będzie wyżejcesar007 pisze:Dajcie spokój z tą kaczką. Wyobraź sobie ze sikasz do tego... I cale siki od razu laduja na podłodze bo wypust jest poniżej zbiornika...

- Blacek
- Kontakt:
Oto i foto
średnica rury - 5cm
średn michy - 20cm
Jeno ten ma rurę mocno zadartą w górę
Pozdrawiam!!!
średnica rury - 5cm
średn michy - 20cm
Jeno ten ma rurę mocno zadartą w górę

Pozdrawiam!!!
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
- domberone
Może to jakiś lejek do wachy lub innego płynu, może część aparatury do bimbru.
- Blacek
- Kontakt:
Znaczy - to emaliowane to "kaczkobasen" na mur -beton (z lazaretu stalagowego). Moje przypuszczenie, co do "bohatera" tego wątku wzięło się z pewnych podobieństw.
Pozdrawiam!!!
Pozdrawiam!!!