Hełm Niemiecki
Hełm Niemiecki
Witam dziś wpadł mi w łapki hełm dość fajnie zachowały się kalkomanie wermachtu i tu poje pytanie czym ewentualnie na watce je przetrzeć aby je doczyścić i uwidocznić i ewentualnie czy przetrzeć sam dzwon aby go doczyścić i zakonserwować na półkę nie uszkadzając kalkomani Pozdrawiam
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Re: Hełm Niemiecki
Ładny M35
chłopaki polecją kwas szczawiowy do takich rzeczy.
Ktoś go pomalował na czarno pod spodem widać jabłeczną oryginalną zieleń

Ktoś go pomalował na czarno pod spodem widać jabłeczną oryginalną zieleń

Wiem Seep ale dwa hełmy szczawiem juz zwaliłem pierwszy bo po wyjeciu z kąpieli obmyłem go tylko ciepłą woda z mydłem na drugi dzień był cały żółto zielony i poszedł na złom z drugim podobnie teraz wiem że trzeba od razu z kwasu go umyć i podobno nasmarować wd-40 inna polecaną metoda jest Fosol i chyba tym spróbuje pędzelek wcieranie mycie itd
A hełmik walał się na budowie cały w zaprawie murarskiej był uwalony 

Z korozją na farbie zawsze mam problem. Ostatnio z powodzeniem stosuję mikropiaskowanie weglanem sodu. Daje rade, no i nie ma kłopotu z pozostałościami kwasu pod farbą.
Swoją droga poeksperymentował bym ze szczawiowym i tchnikami jego neutralizacji, ale brak mi bezwartościowego materiału do eksperymentów.

Swoją droga poeksperymentował bym ze szczawiowym i tchnikami jego neutralizacji, ale brak mi bezwartościowego materiału do eksperymentów.

-
Verbandkasten bylo do odczytania ( choc nie bylo tak ladne jak po zabiegu ) , lecz Luftschutz wylonil sie niczym z odmetow nicosci - gratuluje skutecznej konserwacji I estetycznego efektu . pozdr.