witam proszę o id
- tomek mk2 BDE
witam proszę o id
Witam jak w temacie proszę o id. wysokosc pocisku 110mm, średnica na dole 22mm, na górze 14mm. Dlaczego ma taki dziwny czubek?
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Re: witam proszę o id
To jest niewypał - a dział dotyczy identyfikacji łusek. Podaj bicia, które są na denku tak będzie prościej. Pocisk skorodował i częściowo odpadł.
- Blacek
- Kontakt:
Cześć!!!
To może być włoski "ślepak" Carcano (na pewno pocisk nie odgnił- koniec szyjki jest obgięty i na kulistym zakończeniu są szwy rozpadające się przy wystrzale). Takich używano jako ładunków miotających w moździerzu Brixia
http://pl.wikipedia.org/wiki/Brixia_Modello_35" onclick="window.open(this.href);return false;.
Dawno temu wyciągnęli z górowskiego stawu kilka pocisków do tego.
Nie wygląda na niemiecką ani sowiecką robotę. jednak wyjaśni się po odczytaniu.
Pozdrawiam!!!
To może być włoski "ślepak" Carcano (na pewno pocisk nie odgnił- koniec szyjki jest obgięty i na kulistym zakończeniu są szwy rozpadające się przy wystrzale). Takich używano jako ładunków miotających w moździerzu Brixia
http://pl.wikipedia.org/wiki/Brixia_Modello_35" onclick="window.open(this.href);return false;.
Dawno temu wyciągnęli z górowskiego stawu kilka pocisków do tego.
Nie wygląda na niemiecką ani sowiecką robotę. jednak wyjaśni się po odczytaniu.
Pozdrawiam!!!
Na 90% będzie to 12,7x108 do radzieckiego WKM DSzK;
- tomek mk2 BDE
Blacek wydaje mi się że masz racje. Moim zdaniem też jest to ślepak. Czubek na pewno nie jest metalowy, strzępi się pod paznokciem, ale ciężko powiedzieć jaki to materiał. A co do numerów to odczytałem : na gorze nr 3 po bokach *(gwiazdki)* na dole 75.
3
* *
75
Pocisk owinięty był parcianą izolacją i ten zielony kolor, nie wiem czy to nalot z mosiądzu czy farba?
3
* *
75
Pocisk owinięty był parcianą izolacją i ten zielony kolor, nie wiem czy to nalot z mosiądzu czy farba?
- tomek mk2 BDE
Andrew
trafiony zatopiony! to jest to i ten sam kolor farby