Morąg

Lata 1799-1815
Awatar użytkownika
Andrew
Kontakt:

Re: Morąg

Post autor: Andrew »

Książeczkę A. Nieuważnego "Morąg 1807. Wielka wojna w małym mieście" - znam prawie na pamięć. Pytanko do Srebrnego Lisa - kto to był Diego Mane - czy plan sytuacyjny potyczki na bazie mapy Tardieu jest jego autorstwa?
srebrny_lis

Post autor: srebrny_lis »

D. Mane to współczesny statystyk z Lyonu. A. Nieuważny podaje jego wyliczenia w swoich bibliografiach.
Awatar użytkownika
Andrew
Kontakt:

Dzięki
srebrny_lis

Oryginalnym uzupełnieniem tekstu A. Nieuważnego jest u Mane fragment z cytatem wypowiedzi gen. Duponta: "Wszakże rozlegające się trzaski pozwoliły nam stwierdzić, że pod śniegiem znajduje się kruchy lód. Widząc niepokój żołnierzy, generał Dupont uspokoił ich: `Jesteśmy na łące, pod spodem jest nie więcej, niż parę cali wody!` - czego sam wcale nie był pewien. Lód wytrzymał i nie pękł".
A. Nieuważny opisuje to przejście przez jezioro w Jurkach nie cytując Duponta, za to wspomina o strzelaniu przez Rosjan z armat w lód.
Awatar użytkownika
Andrew
Kontakt:

Trafiłem w necie następną mapke potyczki pod Morągiem (dla mnie nowość) - czy wiadomo coś o niej?:
http://gallica.bnf.fr/ark:/12148/btv1b8494221n/f1.zoom" onclick="window.open(this.href);return false;
srebrny_lis

Nie widziałem tej mapy wcześniej, ale tytulatura Bernadotte`a (książę Ponte Corvo) oraz pieczęć Cesarskiej Biblioteki Geograficznej świadczą, że mapa pochodzi z epoki. Ciekawe są tu: oznaczenie oddziałów rosyjskich i cmentarza.
Awatar użytkownika
Andrew
Kontakt:

Cmentarz w tym samym miejscu co na mapie Tardieu - w realu jest to kopiec/ wzgórek wielkości kurhanu - wydawałoby się ze to cmentarzyk rodowy.
ODPOWIEDZ