Książka KONSERWACJA MONET I MEDALI
Książka KONSERWACJA MONET I MEDALI
Witam szanowne grono miłośników historii. Pragnę serdecznie polecić książkę autorstwa: Marek Kołyszko ,,Konserwacja monet i medali". Polecana książka to nic innego jak Vademecum dla każdego, kto choć raz zabrał się za wyczyszczenie monety, guzika itp. Zawarto w niej sposoby konserwacji żelaza, miedzi i jej stopów, cyny, cynku, ołowiu, srebra oraz aluminium. Dla każdego coś przydatnego. Format książki B5, kolor 76 stron, i to co najważniejsze śmiesznie niska cena 15zł + 5zł koszt przesyłki. Poniżej link
http://www.ptn.pl/?print=4504" onclick="window.open(this.href);return false;" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.ptn.pl/?print=4504" onclick="window.open(this.href);return false;" onclick="window.open(this.href);return false;
Re: Książka KONSERWACJA MONET I MEDALI
Dzieki za namiar.
Dla normalnego śmiertelnika też coś się znajdzie, czy trzeba mieć laboratorium chemiczne?
Gdyby książka była tylko dla specjalistów od konserwacji to bym jej nie polecał. Z podanych opisów moża samemu przygotować preparat (roztwór) i przystąpić do zabiegów konserwatorskich.
Dzięki za informację 

Książkę wysyłają tylko za pobraniem 15-18 zł.
Hm trochę to dziwne, to jest odpowiedź na pytanie o formę płatności:
Dziękujemy za złożenie zamówienia.
Realizacja nastąpi w ciągu trzech dni roboczych.
Uprzejmie proszę o wpłatę na konto
87 1240 2887 1111 0010 4605 4055
podając dokładnie w tytule za co Pan płaci.
Koszt 15 zł + 5 zł koszt wysyłki = 20 zł.
Z poważaniem
Barbara Solarewicz
Dyrektor Biura ZG PTN
Dziękujemy za złożenie zamówienia.
Realizacja nastąpi w ciągu trzech dni roboczych.
Uprzejmie proszę o wpłatę na konto
87 1240 2887 1111 0010 4605 4055
podając dokładnie w tytule za co Pan płaci.
Koszt 15 zł + 5 zł koszt wysyłki = 20 zł.
Z poważaniem
Barbara Solarewicz
Dyrektor Biura ZG PTN
Może jesteś członkiem PTN
Nie nie jestem. Moja rada zadzwoń do nich, podaj imiennie że do Torunia wysłali tak jak napisałem w powyższym poście, może wówczas łaskawa pani raczy przyjąć wpłatę. 

Dzięki za info. Wolę spytać zanim kupię bo znikąd to nie wynika.GILGIN pisze:Gdyby książka była tylko dla specjalistów od konserwacji to bym jej nie polecał. Z podanych opisów moża samemu przygotować preparat (roztwór) i przystąpić do zabiegów konserwatorskich.
Czuję się trochę orżnięty, zamówiłem książkę wypełniając formularz, po czym zobaczyłem, że zamówienie zostało przyjęte, o czym poinformowano mnie też mailem. książka przyszła w opcji za pobraniem, koszt przesyłki wyniósł 15zł!
Kurde, w trakcie zamawiania nie zostałem poinformowany o możliości przedpłaty z normalną ceną wysyłki.
Czytam, jestem mile zaskoczony o fachowo potraktowanym rozdziale o kryteriach wartościowania zabytków. Za to nie podoba mi się zdawkowo potraktowane czyszczenie elektrolityczne, a zupełnie niezrozumiałe jest dla mnie czyszczenie elektrochemiczne i elektrolityczne cyny w roztworze wodorotlenku sodu. jak dobrze pamietam, wodorotlenek dość agresywnie roztwarza cynę i jej stopy .

Kurde, w trakcie zamawiania nie zostałem poinformowany o możliości przedpłaty z normalną ceną wysyłki.
Czytam, jestem mile zaskoczony o fachowo potraktowanym rozdziale o kryteriach wartościowania zabytków. Za to nie podoba mi się zdawkowo potraktowane czyszczenie elektrolityczne, a zupełnie niezrozumiałe jest dla mnie czyszczenie elektrochemiczne i elektrolityczne cyny w roztworze wodorotlenku sodu. jak dobrze pamietam, wodorotlenek dość agresywnie roztwarza cynę i jej stopy .

Mam dokładnie takie same odczucia. ja i wszyscy moi znajomi, którzy za moją namową zamówili książkę, zabuliliśmy 15zł za przesyłkęRemington pisze:Czuję się trochę orżnięty, zamówiłem książkę wypełniając formularz, po czym zobaczyłem, że zamówienie zostało przyjęte, o czym poinformowano mnie też mailem. książka przyszła w opcji za pobraniem, koszt przesyłki wyniósł 15zł!

Opracowanie b. przydatne, ale raczej dla kogoś, kto do tej pory znał tylko oliwkę, cytrynkę i pastę do zębów

Jak poradnik dla początkujących - jest ok. Natomiast Ci bardziej siedzący w temacie poczuja niedosyt.
książkę zakupiłam, koszt egzemplarza 15 zł + koszt przesyłki 15 zł = 30 złociszy.....
Remington pisze: Kurde, w trakcie zamawiania nie zostałem poinformowany o możliości przedpłaty z normalną ceną wysyłki.
Po zamówieniu książki zacząłem drążyć temat opłaty, Pani z siedziby PZN poinformowała mnie że nie wysyłają w formie przedpłaty bo mają za dużo pracy

znaczy się że w PTN dobrze się powodzi i w d... mają detalistę, za 15 zeta powrót do minionej epoki
. miałem to szczęście jako pierwszy z całego grona zamówić tam książkę i spytałem o przedpłatę w komentarzu transakcji. miła pani odpisała właśnie to co cytuje Gilgin. w całej sprawie nie chodzi mi o te 10 PLN różnicy ale skostniałość "firmy" - dinozaura.