WYCENA
- wendrowiec
WYCENA
Witam serdecznie-jeżeli zaśmiecam to proszę o wykasowanie tego postu.Osobiście jeszcze nie dawałem monety do id. Przeglądając id monet,często jest pytanie o wycenę,osobiście myślę,że jeżeli ktoś potrafi wycenić to niech to zrobi na forum.Taka wycena uświadamia posiadacza monety co POSIADA i ułatwia przy wymianach na różne fanty, niekoniecznie znając wartość monety-posiadacz poleci zaraz do handlarza.POZDRAWIAM WSZYSTKICH
Re: WYCENA
Z wyceną wbrew pozorom nie jest łatwo - najpierw trzeba określić rzeczywisty stan i oryginalność monety a to bez trzymania jej fizycznie w dłoniach jest bardzo trudne... Oczywiście można porównać z notowaniami aukcyjnymi czy ,,allegrowymi", ale to daje tylko wycenę bardzo ogólną.
Pozdrawiam
Piotr
Pozdrawiam
Piotr
Temat trochę nic nie wnosi, ale co tam.
Jeśli ktoś chce profesjonalną wycenę to niech zapłaci certyfikowanemu rzeczoznawcy. Ja jak byłem ciekaw cen dwóch swoich fantów, wystawiłem je na allegro z nieosiągalną ceną minimalną.
Jeśli ktoś chce profesjonalną wycenę to niech zapłaci certyfikowanemu rzeczoznawcy. Ja jak byłem ciekaw cen dwóch swoich fantów, wystawiłem je na allegro z nieosiągalną ceną minimalną.
- wendrowiec
Witam raz jeszcze, chodzi mi oto,że często pada odpowiedź,że tu się nie wycenia.Owszem wiem,że trudno wycenić poprawnie, ale mniej więcej da radę. Jeżeli ktoś chce rzetelnej wyceny,to zrozumiałe, że do eksperta. Jeżeli znam przybliżona wartość to wiem jak postępować przy ewentualnej wymianie np. monetę na militaria itp.
Podaj przykład monety, bo tak można sobie dywagować.
Allegro nigdy Ci nie określi ceny danego przedmiotu ,jeszcze z ceną minimalną to często odstrasza licytującego.A po drugie ceny tak skaczą na allegro że raz dany fant pójdzie za 500 a za chwile za 300 więc nie wiem jak Ci allegro wycenia fanty Felix.
Wiesz dokładnie o czym mówię bo rozmawialiśmy o tym nie raz i nie dwa, więc nie wiem dlaczego udajesz jakbyś pierwsze słyszał.
Przedmiot wykopany jest zazwyczaj wart tyle, ile ktoś za niego jest w stanie zapłacić. W takim układzie pozostaje jedynie opcja taka jak powyżej, żeby otrzymać orientacyjną kwotę. Dla przykładu moneta, której wartości pewien nie byłem, szła za 200 złotych. Sam pamiętasz tą sytuację, więc nie musisz udawać badassa. W razie czego pisz pw.
Przedmiot wykopany jest zazwyczaj wart tyle, ile ktoś za niego jest w stanie zapłacić. W takim układzie pozostaje jedynie opcja taka jak powyżej, żeby otrzymać orientacyjną kwotę. Dla przykładu moneta, której wartości pewien nie byłem, szła za 200 złotych. Sam pamiętasz tą sytuację, więc nie musisz udawać badassa. W razie czego pisz pw.
Nie wiem dokładnie o czym mówisz i nie jaką sytuację teraz insynuujesz.
Wyraziłem swoje zdanie na ten temat. Nie musimy rozmawiać na PW.
Pozdrawiam Damian
Wyraziłem swoje zdanie na ten temat. Nie musimy rozmawiać na PW.
Pozdrawiam Damian
Jak masz do mnie o coś żal, to porozmawiaj ze mną o tym, a nie wyżywasz się na forum, gdzie nie bardzo wiem o co chodzi. Sam obserwowałeś obie aukcje z czego przy pierwszej doradzałeś mi taki sposób sprawdzenia wartości. Rozumiem, że możesz mieć gorszy dzień jak każdy, ale nie wiem jaki jest cel pisania takich rzeczy pod publikę, skoro są nieprawdziwe.
Kolego nie wiem o co Ci chodzi nic Ci nie doradzałem w taki sposób, wyraziłem swoje zdanie na ten temat i sie z tym pogódź a nie spamujesz.
- Blacek
- Kontakt:
Koledzy!!!
Proponuję zakończyć "dyskusję do nikąd". Może natomiast warto byłoby zastanowić się czy:
- trzymamy się twardo zasady, że gentlemeni
nie dyskutują na forum o pieniądzach (pieniądze wywołują negatywne emocje i żenujące czasem spory)
- albo może otworzyć osobny dział "Nasze wyceny" (lub coś na kształt), gdzie w sposób bardziej, lub mniej fachowy osoby zainteresowane będą mogły spełniać się jako pytający, bądź radzący. Moim zdaniem nie musimy rozmawiać tu o forsie, ale skoro jest taka potrzeba
. Jedni mogą wchodzić inni nie muszą
.
Pozdrawiam!!!
Proponuję zakończyć "dyskusję do nikąd". Może natomiast warto byłoby zastanowić się czy:
- trzymamy się twardo zasady, że gentlemeni

- albo może otworzyć osobny dział "Nasze wyceny" (lub coś na kształt), gdzie w sposób bardziej, lub mniej fachowy osoby zainteresowane będą mogły spełniać się jako pytający, bądź radzący. Moim zdaniem nie musimy rozmawiać tu o forsie, ale skoro jest taka potrzeba

Pozdrawiam!!!
Generalnie nie wyceniamy rzeczy na forum - prowadzi to różnych "patologii" i niepotrzebnych zgrzytów (przykład powyżej)
Jeśli ktoś ma taką potrzebę to niech to robi na PW lub @.
Pozdr.warwick
Jeśli ktoś ma taką potrzebę to niech to robi na PW lub @.
Pozdr.warwick
- Blacek
- Kontakt:
Zgadzam się w 100%
. Myślę, że osoby z "potrzebami" mają teraz wyraźną wykładnię
- co robić. PW/@, to dobry wynalazek.
Pozdrawiam!!!

- co robić. PW/@, to dobry wynalazek.
Pozdrawiam!!!