Cześć!!!
Ustnik jest od sygnałówki (wiem, bo gram ). Te od trąbek orkiestrowych są nieco dłuższe.
Jednak nie mogę na 100% określić pochodzenia i wieku, ponieważ do II wojny nie zmieniły formy, a później już tylko harcerze... Można domyślać się tylko z kontekstu znalezisk, miejsca. Tenże jest nieco masywniejszy od I i II wojennych.
Pozdrawiam!!!
Najciekawsze to:
guzik Gwardii Konsula (poprzedniczki Gwardii Napoleońskiej) b.rzadki.
Guziczki artylerii morskiej, dragonów 20, x.warszawskiego 11, 7 artylerii, 6 fizylierów, 7 legii Szwajcarsiej.
Kulka z szabli oficera artylerii i druga do id.
Leżące przy płomieniach - trzy nabijki z literą W, wieniec w koronie oraz 2 wyciory -dotychczas nie zidentyfikowane.
Blachy kciukowe Rosyjskie z orłem i z inicjałem Pawła I oraz część plakietki z ładownicy Pruskiej
Janhus7
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Eblemat tego typu pozostaje w pruskiej artylerii w latach 1799-1809 tylko na ładowniczkach na przepalniki do dział. Od 1809 znowu wraca emblemat na nakrycia głowy.
Dla potwierdzenia mojej tezy, że cały 19 wiek emblemat był w użyciu, prezentuję ładownicę z 1900 roku. http://www.hermann-historica.de/auktion ... at65_m.txt" onclick="window.open(this.href);return false;
Ciężka sprawa do wydatowania bez kontekstu znaleziska
Witam
też znalazłem.
Mam pytanko, te W na środkowej rycinie w inicjałach FRW,
jest podobne do nabijki W w koronie,
może to więc jest pruska(fotka 3 nabijek wyżej).
Też ktoś może wie od jakich szabel są 2 główki i kabłąk (z mich zbiorów).
janhus7
FWR - Fryderyk Wilhelm
samo W - może być Wilhelm, więc wskazuje na późniejszy okres, jeszcze ta korona podobna do guzkików z I WŚ, zreszta i plakietka wstepnie identyfikowane przez mnie tez ma taką koronę (jak na zdjęciu Horhego). Całkiem możliew zatem że są to znajdki okołopierwszowojenne.
Ot, uroki grzebania