Chciałbym uzyskać coś więcej informacji na temat tego środka bo już kilka osób na forum wspominało, że go stosuje i jest zadowolone z efektów i chciałbym uzyskać waszą konkretniejszą opinię na ten temat.
Na forum paraloid kilka razy się przewinął, ale dalej mam kilka wątpliwości i pytań:
1) paraloid b-72, a b-44?
zauważyłem, że część osób pisało przy konserwacji monet o b-72, a część o b-44. Z opisu na stronach sprzedających ten paraloid zrozumiałem, że b-72 jest do konserwacji drewna, a b-44 do metalu - czy dobrze zrozumiałem? czyli do konserwacji monet powinnien być b-44?
2) kryształki, a roztwór?
Paraloid jest sprzedawany najczęściej w formie kryształków. Rozumiem, że trzeba go rozpuścić i sporządzić roztwór. znalazłem takie info: "Stosuje się go w roztworach od 8% do 15% w zależności od przeznaczenia. Jest rozpuszczalny w acetonie, toluenie, nitro i benzynie lakowej."
Czy na coś trzeba zwrócić uwagę przy sporządzaniu takiego roztworu, czy wystarczy po prostu wsypać kryształki do acetonu?

3) Jak to się robi najlepiej?
Może głupie pytanie, ale jak najlepiej od strony praktycznej pokrywać tym środkiem monety? moczenie? pędzelek? Jakiej to jest konsystencji roztwór? Jakieś porady praktyczne? Czy warstwa tego środka nie będzie za "gruba", czy za bardzo widoczna? etc
4) efekty?
Czy moglibyście pochwalić się zdjęciami swoich fantów przed i po użyciu tego całego paraloidu? albo jakiś dobry link?

Jakieś inne rady, sugestie?
Zima jeszcze długa, więc jest czas posiedzieć i pozabezpieczać to i owo

pzdr