Pokażcie swoje guziki napoleońskie
-
Re: Pokażcie swoje guziki napoleońskie
1780; arcyksiążę Austrii, książę Burg[-undii?, -enlandu?] i Tyrolu. Tytulatura habsburska, ale o którego arcyksięcia konkretnie chodzi, trzeba sprawdzić (Józef II?).
http://odkrywca.pl/pokaz_watek.php?id=552032" onclick="window.open(this.href);return false;
Ja znalazłem taki opis:ARCHID.AVST.DUX.BURG.CO.TYR.1780.X - skrót oznaczający: Maria Teresa z łaski Boga Imperator Rzymian,Królowa Czech i Węgier,arcyksiężna Austrii,księżna Burgundii,hrabina Tyrolu 1780 X ( X to symbol heraldyczny - krzyżsrebrny_lis pisze:1780; arcyksiążę Austrii, książę Burg[-undii?, -enlandu?] i Tyrolu. Tytulatura habsburska, ale o którego arcyksięcia konkretnie chodzi, trzeba sprawdzić (Józef II?).
a czy przywędrował z wojskami napoleona? bo znalazłem w miejscu bytu tych wojsk.
-
Tę samą tytulaturę miał jej syn Józef II, formalnie i realnie współrządzący z matką w latach 1765 - 1780, kiedy objął wyłączne rządy do śmierci w 1790. DUX to wprawdzie forma męska, ale Maria Teresa objęta sankcją pragmatyczną wprowadzoną przez ojca - Karola VI, funkcjonowała jako "mężczyzna" na tronie.
Data na guziku 1780 to data śmierci, ale i 40-lecia objęcia panowania przez Marię Teresę jako królowej Czech i Węgier (cesarzowa od 1745).
Data na guziku 1780 to data śmierci, ale i 40-lecia objęcia panowania przez Marię Teresę jako królowej Czech i Węgier (cesarzowa od 1745).
- Blacek
- Kontakt:
Cześć!!!
Takie "monetkowe" guziki do dziś nosi się przy tyrolskich garniturkach. Podejrzewam, że jest z tłoczonej blaszki (gdyby był masywny, to co innego). Raczej byłbym przeciw militarnej proweniencji, a tym bardziej nie widzę związków z Napoleonem.
Poniżej taki sam z mojego byłego "garniaka".
Pozdrawiam!!!
Takie "monetkowe" guziki do dziś nosi się przy tyrolskich garniturkach. Podejrzewam, że jest z tłoczonej blaszki (gdyby był masywny, to co innego). Raczej byłbym przeciw militarnej proweniencji, a tym bardziej nie widzę związków z Napoleonem.
Pozdrawiam!!!
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Wrzyciłem go tu poniewaz skojażyłem date na nim z tymi fanciorami w okolicyBlacek pisze:Cześć!!!
Pozdrawiam!!!
Koledzy szukam wzoru guzika jaki nosił 4 pułk legii Nadwiślanskie.
Może ktoś z was ma moze guzik tej formacji
Może ktoś z was ma moze guzik tej formacji
witam, z nudów czyściliśmy drobiazgi i okazało się że na jednym z guzików coś widać, jest to 18 a wokół są nieczytelne już napisy, to to samo co "zwykła" 18 ?
Najpewniej guzik z czasów rewolucji i struktury brygadowej( 18 brygada). Donaszany w czasach późniejszych.

Nie rewolucji, tylko I Republiki
Ah ta faktografia

Ah ta faktografia
-
Nie tyle błąd, ile mało precyzyjnie. I Republika (1792 - 1199/1804) to pojęcie węższe, niż rewolucja (1789 - 1795/1799).
Mój błąd
I aby uściślić do końca -do 1796 jednostki te nazywały się półbrygady bojowe, a po 1796 półbrygady piechoty liniowej. Guziki zapewne donaszane były do końca (czyli zagubienia, urwania).

I aby uściślić do końca -do 1796 jednostki te nazywały się półbrygady bojowe, a po 1796 półbrygady piechoty liniowej. Guziki zapewne donaszane były do końca (czyli zagubienia, urwania).
fajnie, dzięki, kolejny do gablotki:)
ciekawy ...
myślę że ciekawy przypadek .... 

Ciekawy i nietypowy - może chodzi o 75 regiment drugiego formowania