Pokażcie swoje guziki napoleońskie

Ekwipunek żołnierza, oprócz broni
3mwoj

Re: Pokażcie swoje guziki napoleońskie

Post autor: 3mwoj »

Witam
Guziczki z fotki pochodzą z dwóch ostatnich wypadów.Ciekawa jest ta samoróbka. Czy to Napoleon?
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Awatar użytkownika
FELIX

Post autor: FELIX »

Skąd skojarzenie z Napoleonem?
3mwoj

Post autor: 3mwoj »

Ma ręcznie wybitą szóstkę, a znaleziony w miejscu występowania odlewanych guzików z taką cyfrą.
Awatar użytkownika
FELIX

Może to pruski jest? Taki półokrągły się wydaje.
Awatar użytkownika
noon3897

noonowe napoleony ..

Post autor: noon3897 »

Wstawiam też moją kolekcję.
Jeżeli ktoś jest zainteresowany wymianą to zapraszam, mam 2 duże i kilka małych do wymiany.

Pozdro ...
greku67

Post autor: greku67 »

hej, chłopaki!!! albo Srebrny Lis albo może Frozzer dajcie mi swój namiar bo nie dam rady opisać tych guzików, zacząłem coś grzebać i wynika mi że 18 to 2 dywizja generała Legrand brygada Ledru, Levasseur??? Kurka :axe:
srebrny_lis

Post autor: srebrny_lis »

18. pp płka Fereya zimą 1807 (w tym pod Pr. Eylau 8 lutego) był wraz z 75. pp w II brygadzie Levasseura w 3. dywizji Legranda w IV Korpusie Soulta. Wiosną w tejże brygadzie, dywizji i Korpusie. Tylko że na jakiś czas z brygady gen. bryg. Levasseura 18. pp przeniesiono do I brygady gen. bryg. Ledru (ok. 1 kwietnia tak było). Potem z II brygady przesunięto 75. pp na inny teatr wojny, toteż 18. pp został ponownie wcielony do tejże brygady gen. bryg. Levasseura, która tworzył wraz z 105. pp. Wkrótce miejsce dowódcy II brygady zajął gen. bryg. Lamartiniere (Levasseur formalnie od 29 kwietnia został francuskim komendantem okupowanej twierdzy pruskiej w Magdeburgu). W "Triumfie Napoleona. Kampania frydlandzka 1807 roku" J. Arnold i Ralfph R. Renertsen podają Lamartiniere`a na czele II brygady już w okresie tuż po Pr. Eylau (czyli nieco za wcześnie).
srebrny_lis

Poprawka wynikająca z krótkiego czasu edytowania postów:
18. pp płka Fereya zimą 1807 w styczniu był wg Foucarta wraz z 26. plp w I brygadzie Ledru, 3. dywizji Legranda, IV Korpusu Soulta. Po Pr. Eylau 8 lutego był wraz z 75. pp w II brygadzie Levasseura w 3. dywizji Legranda w IV Korpusie Soulta. Wiosną w tejże brygadzie, dywizji i Korpusie. Tylko że na jakiś czas z brygady gen. bryg. Levasseura 18. pp przeniesiono znów do I brygady gen. bryg. Ledru (ok. 1 kwietnia tak było). Potem z II brygady przesunięto 75. pp na inny teatr wojny, toteż 18. pp został ponownie wcielony do tejże brygady gen. bryg. Levasseura, którą tworzył wraz z 105. pp. Wkrótce miejsce dowódcy II brygady zajął gen. bryg. Lamartiniere (Levasseur formalnie od 29 kwietnia został francuskim komendantem okupowanej twierdzy pruskiej w Magdeburgu). W "Triumfie Napoleona. Kampania frydlandzka 1807 roku" J. Arnold i Ralfph R. Reinertsen podają Lamartiniere`a na czele II brygady już w okresie tuż po Pr. Eylau (czyli nieco za wcześnie, bo np. 25 lutego 18. pp był w II brygadzie pd komendą Levasseura).
CZYLI:
- styczeń 1807 z 26. plp w I bryg. Ledru, 3. dyw. Legranda, IV Korpus
- po Pr. Eylau (25 II) z 75. pp w II bryg. Levasseura; dyw. i Korpus b.z.
- ok. 1 IV ponownie w I bryg. Ledru z 26. plp i włoskimi batalionami tyralierów; dyw. i Korpus b.z.
- koniec IV i kampania wiosenna z 105. pp w II bryg. ale już Lamartiniere`a (od 29 IV); dyw. i Korpus b.z.
srebrny_lis

Na dzień 1 VI 1807 II bryg, Lamartiniere`a tworzyły: 18. pp, 105. pp i 75. pp.
srebrny_lis

75. pp był czasowo pod Gdańskiem, by powrócić do II brygady podczas kampanii wiosennej w Prusach Wschodnich.
greku67

Jezu.... :pijak:
srebrny_lis

E, zaraz Jezu... Nawet żona tak do mnie nie mówi :zebek: . Nic dziwnego, że wędrował: były przerwy w głównych działaniach a potrzebowano wojska przy oblężeniach, nadchodziły nowe pułki na front, inne wymagały uzupełnień, toteż dla utrzymania mniej więcej równej siły brygad i dywizji przesuwano czasowo niektóre pułki, najczęściej jednak w ramach tych samych dywizji i korpusów. Wyjątkami były np. rozwiązany po Pr. Eylau VII K Augereau, którego jednostki rozdzielono po innych K; utworzony z różnych starych i nadchodzących jednostek w celu oblegania Gdańska X Korpus Lefebvre`a; nadchodzący z Pomorza Przedniego (za Odrą) i ewoluujący w drodze do Prus Wschodnich VIII K Mortiera... W razie niemożności szybkiego dotarcia do odpowiednich wydawnictw można ogólnie prześledzić sprawy poprzez ordre des batailles Nafzigera (ich indeks podaje Ziuk na forum w wątku historycznym "Epoka napleońska" - "Bitwa pod Guttstadt i Deppen - poszukaj), porównując je np. z historiami pułków (French Infantry Regiments, [...] Light Infantry Regiments), zwłaszcza pułkowymi polami bitew.
greku67

ja tylko chciałem opisać kilka guzików do gablotki... :D
Awatar użytkownika
FELIX

Daj Lisowi temat N a dostaniesz wypracowanie pierwszej klasy. Fajnie byłoby zebrać zbiór tych mądrości (mówię o opisach guzików) i przykleić w jakimś dziale. Sam często przekopywałem się przez ten temat, żeby znaleźć cenne informacje.
PIOpl

ARCHID.AVST.DUX.BURG.CO.TYR.1780.X

Post autor: PIOpl »

Nie wiem ale wydaje mi sie ze ma to związek z tematem :/
ODPOWIEDZ