rura

Znaleziska, które nie pasują do powyższych działów
habs

rura

Post autor: habs »

Witam .
Okolice stacji kolejowej Wielbark Las .
środek lasu a tu rura i to nie byle jaka średnica ok 50cm
głębokość w ziemi ok 10 m .Widać że teren w obrębie 200 metrów był kiedyś rozkopany .
Ciekawy jestem co to miało być .
Pozdrawiam habs

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
warwick

Post autor: warwick »

Witaj,
jeśli przy stacji to może studia głębinowa na potrzeby stacji ???
choć 10m to trochę mało...

pozdr.warwick
meickel
Kontakt:

Post autor: meickel »

Poza tym, rura pod wysokim ciśnieniem miałaby kołnierz pod śruby, a nie gwint. Stawiam raczej na ujście kanalizacji z jakiejś kopalni żwiru.
Ostatnio zmieniony 13 wrz 2007, 09:54 przez meickel, łącznie zmieniany 1 raz.
jatech

Post autor: jatech »

Na 99% tu był wykonywany rurowany otwór geotechniczny, przynajmniej te rury do tego służą. Mogła to byś studnia też się je wykonywało w takich rurach osłonowych. Obecnie poziom wód gruntowych opadł a otwór dodatkowo zapłynął.
meickel
Kontakt:

Jatech, byłbyś tak uprzejmy podać, do czego mogła służyć taka rura w studni i w jakiej epoce to było stosowane? Rury do ciągnięcia wody, które widziałem, miały zawsze przekrój poniżej 10 cm i kołnierze na wyjściu, niezależnie od tego, czy była to ręczna studnia przy gospodarstwie, czy głębinowe ujęcie wody dla całego majątku.
A przy okazji, co to jest otwór geotechniczny?
jatech

Takie rury stosuje się jeszcze dzisiaj w pracach wiertniczych. Jak na mój gust to jest z epoki "wczesny Gierek" :) . Nie wiem co to znaczy "rura do ciągnięcia wody" ale studnie wykonuje się w średnicach zależnych od wydajności.
A przy okazji, co to jest otwór geotechniczny?
Otwory geotechniczne wykonywane są w celu rozpoznania podłoża gruntowego - m.in. przy opracowywaniu map geologicznych - stąd rura mogła się znaleźć w środku lasu.[/quote]
meickel
Kontakt:

Dzięki za informacje. Wczesny Gierek to już nie moja epoka i czuję się w niej zupełnie ciemny.
Rura do ciągnięcia wody, jak to nazywam, to ten kawałek walcowatej blachy między źródłem wody a pompą :) średnica rury uzależniona jest nie tylko od wydajności studni, ale też samej pompy. Nie wyobrażam sobie podłączenia do ręcznej pompy rury o półmetrowej średnicy, dlatego wyglądało mi to na otwór odpływowy.
Swoją drogą, ciekawe, jaką moc musiałaby mieć pompa, która mogłaby ciągnąć wodę taką półmetrową rurą. Warto by to potem porównać do mocy przewoźnych maszyn parowych (typu napęd młockarni).
duch

Post autor: duch »

meickel pisze:Nie wyobrażam sobie podłączenia do ręcznej pompy rury o półmetrowej średnicy...
Dlatego też rura stanowi obudowę otworu studni a pompę opuszcza się wewnątrz niej. Obecnie raczej stosuje się rury z PCV.
jatech

Dokładnie tak
Webster

Post autor: Webster »

Witam to bardziej wygląda na odwiert za gazem ewentualnie ropą a co do czasów Gierkowskich to jestem za. Szukać wody w lesie………..no chyba że Gierek miał kaca.
Awatar użytkownika
gregor84

Post autor: gregor84 »

moze jakas antena byla , albo słup.
jatech

Proszę najpierw przeczytać temat (w całości), a potem komentować.
ODPOWIEDZ