Pokażcie swoje guziki napoleońskie
-
Re: Pokażcie swoje guziki napoleońskie
Podstawowa informacja tu:
http://www.napoleon-series.org/military ... 1.html#2nd" onclick="window.open(this.href);return false;
Wynika z tego, że w 1807 tej jednostki w Prusach Wsch. nie było, zaś w 1812 walczyła w korpusie Victora lub Oudinota pod Połockiem i nad Berezyną. Mogła powracać przez Prusy Wsch.
http://www.napoleon-series.org/military ... 1.html#2nd" onclick="window.open(this.href);return false;
Wynika z tego, że w 1807 tej jednostki w Prusach Wsch. nie było, zaś w 1812 walczyła w korpusie Victora lub Oudinota pod Połockiem i nad Berezyną. Mogła powracać przez Prusy Wsch.
To stop cynowo-ołowiowy, zazwyczaj 60%Sn40%Pb.semi94 pisze:Dzisiejszy, też cynkowy
Co do samego guzika, to należał do zwoszczyka z pociągów (taborów) 3 pułku artylerii pieszej.
-
Witam, mam pytanie? czy ma ktoś z was guzik wojsk transportowych pana N?
Mam coś takiego:
EQUIPAGES

EQUIPAGES

...a najpiękniejze jest to, że ta formacja zostala powołana dożycia dekretem Napoleona dnia 26 marca 1807 roku w kwaterze w Ostródzie 
Hanzo, pozazdrościc, piekny fant i bardzo rzadki

Hanzo, pozazdrościc, piekny fant i bardzo rzadki
Brawo
jeszcze coś jest 

-
Dzieki HANZO za fotki pozdro
A to mój z Deppen.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
Wiosną 1807 elementy 6. pp podlegały III brygadzie Coehorna w dywizji Oudinota w Korpusie Rezerwowym Lannesa (przedtem byli w innej jednostce tego Korpusu: w I brygadzie Ruffina, w pułku Jeanina, w 1 i 2 batalionie wyborczym). Przed kampanią wiosenną żołnierze Oudinota wchodzili w skład jednostek drugiej linii; w czerwcu i lipcu 1807 - walczyli m.in. pod Heilsbergiem i Frydlandem, przechodzili przez Kalisty/Dąbrówkę.
Witam
To i ja się pochwalę
17 Pułk Piechoty Liniowej oraz wczorajsza znajda 88 Pułk Piechoty Liniowej -jeszcze nie czyszczony
Pozdrawiam Michalis.
To i ja się pochwalę
17 Pułk Piechoty Liniowej oraz wczorajsza znajda 88 Pułk Piechoty Liniowej -jeszcze nie czyszczony
Pozdrawiam Michalis.
-
Jeśli spod Bartoszyc i 8. pp, to zapewne wiosna 1807 (12-13 VI): pułk był w III brygadzie Sarruta, 2. dywizji Lapisse`a, I Korpusie Bernadotte`a (od 7 VI 1807 Victora a więc spod Bartoszyc już on). Pułkownik Autie.
Na pewno chodzi o 1807, bo w 1812/1813 8. pp tu nie było. Chyba, że w kampanii saksońskiej w 1813 Francuz dostał się do niewoli i przybył do Bartoszyc (mniej prawdopodobne).
Na pewno chodzi o 1807, bo w 1812/1813 8. pp tu nie było. Chyba, że w kampanii saksońskiej w 1813 Francuz dostał się do niewoli i przybył do Bartoszyc (mniej prawdopodobne).
- ostrybrzytwa
Kolejny numerek
Z dzisiaj