Może ktoś posiada wiedzę na temat kamieni i jest w stanie powiedziec, czy taki kształt ,,zmajstrowała'' natura, a może jest to zwykłe neolityczne żarno
kamień o nieckowtym zagłębieniu do id
kamień o nieckowtym zagłębieniu do id
W lesie natknąłem sie na taki ciekawy kamień(jak dla mnie) zainteresował mnie jego kształt . Posiada równy gładki dołek.
Może ktoś posiada wiedzę na temat kamieni i jest w stanie powiedziec, czy taki kształt ,,zmajstrowała'' natura, a może jest to zwykłe neolityczne żarno
Ma się te wyobraźnię he he 
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
- pulkownikL
Re: kamień o nieckowtym zagłębieniu do id
Lepiej miec fantazje niż pominąc dobrego fanta,sam akurat nie wiem cóż to może byc, 
- Blacek
- Kontakt:
Cześć!!!
Dla mnie - żarna. Do kompletu brakuje jeszcze jednego o wyglądzie zbliżonym do wydłużonej piłki do rugby, którym rozcierano ziarna trzymając oburącz za końce. Później powstały żarna obracane. Czasy pewnie rzymskie albo starsze.
Ale może to tylko fantazja
.
Pozdarwiam!!!
Dla mnie - żarna. Do kompletu brakuje jeszcze jednego o wyglądzie zbliżonym do wydłużonej piłki do rugby, którym rozcierano ziarna trzymając oburącz za końce. Później powstały żarna obracane. Czasy pewnie rzymskie albo starsze.
Ale może to tylko fantazja
Pozdarwiam!!!
Nie Blacku, to nie fantazja!
Najprawdziwsze zarna nieckowate - a wlasciwie ich najwazniejsza czesc, czyli podstawa na ktorej operowalo sie rozcieraczem. Dokladna chronologia niestety nie do ustalenia - od neolitu (u nas raczej od przelomu epoki brazu i żelaza) po wczesne ("pruskie") sredniowiecze. Gratki Kozaku ogromne! 
Lubię tą swoją wyobraźnię
Dzięki Panowie za potwierdzenie moich domysłów
A teraz najważniejsze - co dalej z tym kamieniem? Czekac kiedy wezmą go pod tłuczeń pod nasze autostrady?
A teraz najważniejsze - co dalej z tym kamieniem? Czekac kiedy wezmą go pod tłuczeń pod nasze autostrady?
- pulkownikL
MaszKozak nosa,ja bym się podpytał,może ktoś ze świadka archeo podpowie czy się przyda a jak tak to komu,powodzonka z mini znajdką 
Wiadomości już rozesłałem. Czekam na odpowiedz 
- olsztyniak
Mariusz jak nie będzie chętnego to Izba czeka 
A pewnie, pewnie! 
Kamień zaklepany
Właścicielem zostaje - Muzeum Warmii i Mazur 
Piękne są takie znaleziska
Czy można by przypuszczać że w bliskiej odległości od tego kamienia była jakaś stała osada lub tymczasowy obóz? Czy raczej równie prawdopodobne że był porzucony w trakcie wędrówki albo po prostu wcale nie musiał być używany w pobliżu osady?
Czy można by przypuszczać że w bliskiej odległości od tego kamienia była jakaś stała osada lub tymczasowy obóz? Czy raczej równie prawdopodobne że był porzucony w trakcie wędrówki albo po prostu wcale nie musiał być używany w pobliżu osady?
W trakcie wędrówki? Takie kamolce targali ze sobą? Aż niemożliwe.
No, na model "turystyczny" nie wyglada - zwykle znaleziska tego typu wyznaczaja miejsca funkcjonowania stalych/dlugotrwalych osad. Z wyjatkami rzecz jasna... 
Kamyk powędrował w odpowiednie ręce 
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
- Książe Warmii