Pokażcie swoje guziki napoleońskie
Re: Pokażcie swoje guziki napoleońskie
Ok dzięki 

Napoleon w 1812r. przebywał przez tydzień W Środzie Śląskiej, a wojska obozowały na rogatkach miasta i dokonywały wypadów "zaopatrzeniowych" do okolicznych wiosek (mi. do Szczepanowa i Chwalimierza).
-
W 1812 nie był w Środzie Śląskiej. Natomiast był w 1813: 29 maja przyjechał tam z Legnicy i przebywał do 5 czerwca, by tegoż dnia powrócić do Legnicy. 2 czerwca podpisał w Środzie zgodę na zawieszenie broni na dwa miesiące. Sam rozejm podpisano w Pielaszkowicach k/Środy 4 czerwca 1813.
W maju 1812 tylko śmignął przez Śląsk (29 maja o 3:30 wyjechał z Drezna przez Zgorzelec do Bolesławca, gdzie stanął o 17:00; 30 maja ruszył przez Głogów do Poznania, gdzie stanął o 20:00 i pozostał do 1 czerwca); w grudniu przejechał przez Śląsk bez dłuższych postojów, tylko zmieniając konie.
W maju 1812 tylko śmignął przez Śląsk (29 maja o 3:30 wyjechał z Drezna przez Zgorzelec do Bolesławca, gdzie stanął o 17:00; 30 maja ruszył przez Głogów do Poznania, gdzie stanął o 20:00 i pozostał do 1 czerwca); w grudniu przejechał przez Śląsk bez dłuższych postojów, tylko zmieniając konie.
Zgadza się. Nie 1812, a 1813 

Witam mój pierwszy duży napoleonek poprosze kolegów o kilka słow o nim, wyszedł w tym samym miejscu takze pruski guziczek i tu pytanie do kogo on mógł nalezec? widac na dole trabke.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
Podstawowe dane o 92. pp: http://www.napoleon-series.org/military ... .html#92nd" onclick="window.open(this.href);return false;
Z analizy szlaku bojowego wynika, że chodzi najpewniej o rok 1812 (jeżeli znaleziony w regionie).
"Prusak" to może jakiś jegierski/fizylierski [?] i w takim razie chyba też z 1812 [?] - wtedy Francuzi i Prusacy byli formalnie sojusznikami do nieformalnej grudniowej konwencji Dybicz - York w Taurogach.
Trzeba by spojrzeć na skład X Korpusu Macdonalda (prusko - francusko - polskiego).
Z analizy szlaku bojowego wynika, że chodzi najpewniej o rok 1812 (jeżeli znaleziony w regionie).
"Prusak" to może jakiś jegierski/fizylierski [?] i w takim razie chyba też z 1812 [?] - wtedy Francuzi i Prusacy byli formalnie sojusznikami do nieformalnej grudniowej konwencji Dybicz - York w Taurogach.
Trzeba by spojrzeć na skład X Korpusu Macdonalda (prusko - francusko - polskiego).
Tak wyszedł w regionie .
Dzieki wielkie za info.
Dzieki wielkie za info.
luckas24 czy mógłbyś wstawic zdjęcie rewersu guzika "z trąbką". W naszym regionie trafił mi się taki sam ale staszny "wycieruch". Na "Buttonarium" twierdzą że urzędniczy, państwowy. Mój wyskoczył razem z pociskiem.
Prosze bardzo 
Napis na rewersie to jesli dobrze odczytałem :
MOHR & SPEYER
I na spodzie chyba BERLIN

Napis na rewersie to jesli dobrze odczytałem :
MOHR & SPEYER
I na spodzie chyba BERLIN
Mój. Rewers to chyba "Extra qualitat" lub "qualitate".
Trochę złocony.

Poza motywem na awersie to jednak sie róznia . Obstawiam ze to guziki od uniformu listonosza albo podobnej profesi.
Miałem kiedyś z Pasłęka też złocony guzik, tyle że ze starym typem orła pruskiego (kon.XVIIIw) i z trąbką.
Damian kilka postów wczesniej napisałeś że ten guzik z kwiatkiem to cywil, XVIII/XIX wiek. ,jednak wydaje mi się że to nie przypadek że wychodzi pomiędzy napkami ,kolejna fotka ze smolbattle , jeżeli znajdę nastepne gdzie będzie na zbiorczym postaram się także dodać,pzdr
mam pytanko czy ktoś sobie przypomina fakt trafienia takiego guziczka w terenie nie związanym z epoką N ?
kolega będąc w muzeum w Paryżu widział guziki podobne do cywilnych na mundurach wojskowych ,pzdr.
kolega będąc w muzeum w Paryżu widział guziki podobne do cywilnych na mundurach wojskowych ,pzdr.
Przeglądając ''The Age of Napoleon Costume from Revolution to Empire 1789-1815'' znalazłem guziczek w tej stylistyce na stroju cywilnym z okresu rewolucji.