Elementy z wyposażenia wojsk napoleońskich
Re: Elementy z wyposażenia wojsk napoleońskich
Ta górna na prawo od ''kółeczka'' to od francuskiego flintpasa.
- Manufaktura Dzika
- Kontakt:
nie zapomnij że modeli było pełno a wzornictwo klamerek raczej uniwersalne.
Klamerka wiem, że od flintpasa. O kółeczko bardziej się rozchodzi bo na bank z tego okresu.
Ale Rafał sprecyzuj do których klamerek Twój post się odnosi, a jeśli do moich to i tak nic do ID nie wnosi!?dzik_warminski pisze:nie zapomnij że modeli było pełno a wzornictwo klamerek raczej uniwersalne.
Panowie te dwa elementy mają coś wspólnego z wojskiem napoleońskim?
Pozdrawiam konon
Pozdrawiam konon

Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Na zdjęciu jest na pewno zaczep od pochwy tasaka. Pruski, bądź Rosyjski.
Ta łezka, to od górnego okucia pochwy. Namacalnie to bym określił, czy Prusy czy Rosja. Za mało zdjęć, za mało detalu do ID
Jutro w dzień zrobię lepsze zdj. może wtedy będzie łatwiej. Dziękuje za wstępne id 

To chyba przy pochwach bagnetów. Przy tasakach takie zaczepy w obu armiach były.Horhe pisze:Ta łezka, to od górnego okucia pochwy. Namacalnie to bym określił, czy Prusy czy Rosja. Za mało zdjęć, za mało detalu do ID
To okrągłe to element od fajki. Do zawiasu było przymocowane coś w rodzaju daszku, pokrywki.
Dziękuję serdecznie Kozak!
Ostatnio, na żywca, identyfikowałem tak samo.FELIX pisze:Dziękuję serdecznie Kozak!
Pozdrówka
Mówiłeś, że przykrywka. Nie mogłem sobie jakoś tego wyobrazić
. Faktycznie, potwierdzone.

Damian, z tych co pokazałeś, carski jest 2gi od lewej (ten cały, z płaskiej blaszki) i ten połamany wygięty 1szy od prawej, reszta to Francja.DAMIAN pisze:To chyba przy pochwach bagnetów. Przy tasakach takie zaczepy w obu armiach były.Horhe pisze:Ta łezka, to od górnego okucia pochwy. Namacalnie to bym określił, czy Prusy czy Rosja. Za mało zdjęć, za mało detalu do ID

- syriusz13
Wielkich sukcesów na polu znalezisk napoleońskich to ja nie posiadam,ale chyba kilka elementów udało mi się znaleźć.
Oto one:
*ustnik trąbki,może ktoś potrafi określić jakiej narodowości wojsk,a może cywilna?
*chyba stopka muszkietu,ale to już bym chciał się dowiedzieć od specjalistów których na tym forum w tej dziedzinie pełno
*na pierwszej stronie tego tematu Frozzer przedstawia przedmioty jakie posiadam podobne.Nikt nie powiedział co to, może teraz się dowiemy?
P.S.Wszystkie przedmioty znalezione w innych miejscach.
Oto one:
*ustnik trąbki,może ktoś potrafi określić jakiej narodowości wojsk,a może cywilna?
*chyba stopka muszkietu,ale to już bym chciał się dowiedzieć od specjalistów których na tym forum w tej dziedzinie pełno
*na pierwszej stronie tego tematu Frozzer przedstawia przedmioty jakie posiadam podobne.Nikt nie powiedział co to, może teraz się dowiemy?
P.S.Wszystkie przedmioty znalezione w innych miejscach.