Pokażcie swoje guziki napoleońskie
Re: Pokażcie swoje guziki napoleońskie
Co jak co - ale zawsze mam pewność, że w tym dziale można liczyć na fachową odpowiedź
Wielkie dzięki pozdrawiam Andrew
Wielkie dzięki pozdrawiam Andrew
A może ktoś rozpozna tego trupka. Dostałem od kolegi, wyszedł pod Górowem. Na otoku, na pewno napisane jest Garde, więc coś związanego z gwardią.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
Sprawdzałeś w kierunku "Gwardii Konsularnej"/Garde Consulaire?
Witam przepraszam że w tym dziale, jednak nie bardzo się orientuję gdzie można idować guziki,taki niby cywilny wyszedł mi pomiędzy sporym wysypem carskich guzików na pobojowisku 1806 .Zauważyłem że u kolegi Damian pomiędzy napkami na zdjęciu zbiorczym jest bardzo podobny ,może jest to guzik wojskowy ,tylko czy francuski czy carski?
tutaj
pozdrawiam
tutaj
pozdrawiam
srebrny_lis pisze:Sprawdzałeś w kierunku "Gwardii Konsularnej"/Garde Consulaire?
Sprawdzałem, guziki różnią się.
arseon pisze:Witam przepraszam że w tym dziale, jednak nie bardzo się orientuję gdzie można idować guziki,taki niby cywilny wyszedł mi pomiędzy sporym wysypem carskich guzików na pobojowisku 1806 .Zauważyłem że u kolegi Damian pomiędzy napkami na zdjęciu zbiorczym jest bardzo podobny ,może jest to guzik wojskowy ,tylko czy francuski czy carski?
tutaj
pozdrawiam
Cywil, XVIII/XIX wiek.
-
Gwardia Włoska Napoleona też nie pasuje. Może nie chodzi o gwardię jako Gwardię, tylko o jakąś "straż"?
Wielce popularny cywil!!!! Te guziki są wszędzie i wykonane z dziwnego stopu w szaro srebrnym odcieniu. Cynowy nie jest na 100%
RAZEM Z KOLEGAMI POSZUKUJĘ FRANCUSKICH GUZIKÓW 12 PUŁKU PIECHOTY,WSZELKIE WIELKOŚCI. OCZYWIŚCIE CELEM SKOPIOWANIA DO REKONSTRUKCJI. KTO MA PROSZONY O KONTAKT NA PRIV
RAZEM Z KOLEGAMI POSZUKUJĘ FRANCUSKICH GUZIKÓW 12 PUŁKU PIECHOTY,WSZELKIE WIELKOŚCI. OCZYWIŚCIE CELEM SKOPIOWANIA DO REKONSTRUKCJI. KTO MA PROSZONY O KONTAKT NA PRIV

Horhe pisze:Wielce popularny cywil!!!! Te guziki są wszędzie i wykonane z dziwnego stopu w szaro srebrnym odcieniu. Cynowy nie jest na 100%
Cynowy nie, to są tzw. "Scheibenknöpfe" wykonane z brązu arsenowego http://www.scheibenknopf.de/entwicklungmotiv.php" onclick="window.open(this.href);return false;
Ostatnio wyryte.
Guziki do id
Takich numerów jeszcze nie miałem, czy występowały w pobliżu Ornety?
Dzięki, pozdrawiam
Takich numerów jeszcze nie miałem, czy występowały w pobliżu Ornety?
Dzięki, pozdrawiam
Z okolic Środy Śląskiej.
-
Jeśli spod Środy Śl. i gwardyjski, to raczej już po wojnie 1807: powrót do Francji lub kampanie 1812 - 1813...
Po Pr. Iławie 7. lekki i 21. liniowy w składzie 3. Dyw. Gudina w III Korpusie Davouta. 7-ka (płk Lamaire) w bryg.Petita, 21-ka (płk Decous) w bryg. Gauthiera. 7. lekki przed 8 II 1807 w składzie VII Korpusu Augereau. Kiedy oba zawędrowały pod Ornetę - trzeba by sprawdzić. 21-ka na pewno z Gudinem i III K, zaś 7-ka albo wtedy, albo jeszcze zimą z Augereau (mniej prawdopodobne). Wstępnie obstawiam odwrót na kwatery zimowe po Pr. Iławie, oba pułki z III K w Dyw. Gudina.
Po Pr. Iławie 7. lekki i 21. liniowy w składzie 3. Dyw. Gudina w III Korpusie Davouta. 7-ka (płk Lamaire) w bryg.Petita, 21-ka (płk Decous) w bryg. Gauthiera. 7. lekki przed 8 II 1807 w składzie VII Korpusu Augereau. Kiedy oba zawędrowały pod Ornetę - trzeba by sprawdzić. 21-ka na pewno z Gudinem i III K, zaś 7-ka albo wtedy, albo jeszcze zimą z Augereau (mniej prawdopodobne). Wstępnie obstawiam odwrót na kwatery zimowe po Pr. Iławie, oba pułki z III K w Dyw. Gudina.
Dzięki bardzo za odpowiedź
Pozdrawiam Stafan

Pozdrawiam Stafan
Wczorajszy Księstwo w. czy N I?
-
Pułk 14-ty Piechoty Xięstwa Warszawskiego powstał dopiero w 1809. Raczej więc francuski 14. pp. Do ustalenia (trzeba by sprawdzić) czy rok 1807, czy 1812/13.