Pomoc w zakupie wykrywki !!!
Pomoc w zakupie wykrywki !!!
Witam ! chciałem prosić o pomoc w wyborze wykrywacza . Zastanawiam się nad Fisherem f5 z cewką 11 ,f70 z cewką standardową i omegą 8000 z cewką 11 ! Moje wymagania są proste musi dobrze chwytać cieniutkie malutkie srebne monetki bo głównie one mnie interesują ! Proszę o przedstawienie zalet jak i wad poszczególnych wykrywaczy ! Proszę też o opinie na temat rutusa optimy ! Za wszystkie odpowiedzi bardzo dziękuje !!!
Re: Pomoc w zakupie wykrywki !!!
Kup Tesoro Cibolę i będziesz trzaskał sreberka bez problemu miałem i F5 i Omegę i wiem co mówię 

Ciobole ma braciuk jest ok.
mam tesoro vaquero
cibole tez miałem ! dlatego planuje coś innego
a nie wiem czy tejon to duży skok po vaquero ?

Tejon to inna bajka. Lepsze efekty, więcej kopania żelastwa, trochę inna dyskryminacja, ale jestem zadowolony. Pomyśl o minelabie jakimś jeszcze. Optima podobno daje radę. Nie wiem z doświadczenia.
posiadałem x terre 505 ale ciężka sztywna jakoś mi nie pasowała ! Następny był minelab explorer se pro ciężki ale skuteczny po roku też go sprzedałem i kupiłem vaquero i z niego jestem bardzo zadowolony , lecz przejeła go moja dziewczyna , a ja poszukuje sprzętu którego jeszcze nie miałem w rękach . Dlatego rzuciłem takie propozycje . Felix czy tejon jest głębszy od minelaba x 70 i czy jesteś z niego zadowolony ?
Trudno mi powiedzieć czy głębszy. Zasięgi są porównywalne w obu tych wykrywkach (pod warunkiem, że na X70 masz DD a nie koncentryka), z drobną przewagą tejona.
Jeśli miałbym wybór przed pójściem w teren, którą wykrywkę bym zabrał, robiłbym tak:
Tejon - las
X-terra - pola
Ciężko chodzi się z Tejonem po zaśmieconym terenie, ponieważ kocha żelazo i jego dyskryminacja jest inna niż w ciboli czy vaquero. Oba sprzęty są bardzo porównywalne do siebie, ja z tejona jestem zadowolony bardziej niż z minelaba, ale to jest kwestia indywidualna. Nie lubię jak coś mi trzeszczy, albo śruba dobrze nie chwyta. Minelab był wysłużony a Tejon prosto z fabryki.
Jeśli miałbym wybór przed pójściem w teren, którą wykrywkę bym zabrał, robiłbym tak:
Tejon - las
X-terra - pola
Ciężko chodzi się z Tejonem po zaśmieconym terenie, ponieważ kocha żelazo i jego dyskryminacja jest inna niż w ciboli czy vaquero. Oba sprzęty są bardzo porównywalne do siebie, ja z tejona jestem zadowolony bardziej niż z minelaba, ale to jest kwestia indywidualna. Nie lubię jak coś mi trzeszczy, albo śruba dobrze nie chwyta. Minelab był wysłużony a Tejon prosto z fabryki.
Dzięki wielkie za odpowiedz !
Jeśli chodzi o Omegę, to wg mnie cewka 11" DD nie sprawdza się w zaśmieconym terenie i kiepsko sobie radzi z drobiazgami. Zrobiłem kiedyś eksperyment przechodząc ten sam teren najpierw z cewką DD, a potem z koncentrykiem i zdecydowanie lepsze efekty miałem na tym drugim. Dla mnie cewka DD jest po prostu zbyt mało czuła i precyzyjna, ale to może być kwestia przyzwyczajenia do konkretnej techniki poszukiwań. Z moich obserwacji wynika też, że Tejon jest głębszy i czulszy od Omegi z koncentrykiem, ale nie wiem jak wygląda porównanie z cewką DD. W pewnych sytuacjach czułość Tejona może być lekko upierdliwa, kłopoty może też sprawiać identyfikacja żelazo/kolor.