Mam pomysła

Lata 1799-1815
Awatar użytkownika
korvettenkapitan
Kontakt:

Mam pomysła

Post autor: korvettenkapitan »

wpadłem na pomysł, mniej lub bardziej idiotyczny ale warty przemyślenia. Może by tak stworzyć poczet miejsc z epoki napoleońskiej w Polsce, które trzeba zobaczyć. Niekoniecznie musi się to ograniczać do Polski. Głownie chodzi o to, żeby zebrać kilka samochodów i wyruszyć ścisle wczesniej zaplanowaną trasą w tym kierunku. Oczywiście koncepcja wymaga pewnie dużych poprawek. Możnabyłoby zabrać uniformy WMP aby cośtam gdzis po drodze zrobić. Co wy na to?
asdic321

Re: Mam pomysła

Post autor: asdic321 »

Czemu zaraz "idiotyczny"? Pociesze Cie, ze po calej Europie (w tym i po Warmii) jezdza np. ekipy Francuzow "pielgrzymujacych" na podobnej zasadzie sladami swego cesarza! Co wiecej, czesto szukaja obeznanych pilotow/przewodnikow wiec przy odrobinie starania mozna laczyc przyjemne z pozytecznym :D
Awatar użytkownika
korvettenkapitan
Kontakt:

Czyli jeszcze nie jest źle. Prosiłbym admina o wykasowanie takiego samego posta, bo cos mi się pochrz****ło i są 2 posty o tej samej treści.
srebrny_lis

Post autor: srebrny_lis »

Obiekty istniejące przed 1939 r. z "Pomników bojowników o niepodległość":
- Grobowiec Dąbrowskiego w Winnogórze
- grobowce Wybickiego, Niegolewskiego, Mizerskiego, Sokolnickiego i Amilkara Kosińskiego w Poznaniu
- pomnik poległych pod Somosierrą w Niegolewie
- pomnik Dziewanowskiego w Płonnem
- grobowce Riedla, Malczewskiego, Blumera, Giedroycia, Teodora i Józefa Rudnickich i Godebskiego, Bogusławskiego w Warszawie (Powązki) i Lepige (cm. ewangelicki W-wa)
- kapliczka namurna Lubomirskiego z 1809 w Sandomierzu
- pomnik Berka Joselewicza w Kocku
- kapliczka Godebskiego pod Raszynem
- mogiła poległych pod Raszynem
- pomnik ułanów Poniatowskiego, grób Grotowskiego w Lublinie
- "Góra Poniatowskiego" z kaplicą pod Nałęczowem
- grób Samuela Suchodolskiego kpt XW w Wąsoszy/kieleckie
- tablica Hiacynta Zakrzewskiego w Strzelcach Wlk/poznański- grobowce Śliwińskiego (Kielce), Strzeleckiego (Michów/lubelskie), Bernawskiego (Ćmińsk/kieleckie), Zajączka (Opatówek/łódzkie), Walewskiego (Gidle/łódzkie), Chądzyńskiego (Biała/kieleckie), Prószkowskiego (Góra/kieleckie), Nieszkowskiego (Włostowice/lubelskie)
- obelisk poległych żołnierzy XW w Kaliszu
- mogiła żołnierzy polskich z 1816 Bardo/kieleckie
- mogiła poległych 1812 Skała/kieleckie
- grobowiec Poniatowskiego na Wawelu
Awatar użytkownika
korvettenkapitan
Kontakt:

widze, że pomysł umarł śmiercią naturalną. Może wymyślę coś innego :lol:
meickel
Kontakt:

Post autor: meickel »

Pomnik w Płonnem stoi przy kościele, zadbany. W Niegolewie, o ile dobrze identyfikuję, pomnik Niemcy zniszczyli, został po nim postument nad wejściem do piwniczki gospodarczej w parku, od strony szosy.
srebrny_lis

Ja wciąż obserwuję reakcje i czekam.
Awatar użytkownika
bonzo

Post autor: bonzo »

W temacie "pocztu miejsc napoleońskich" powstał na naszej stronie "atlas" takich miejsc, do którego swój chwalebny wkład wniósł Lis.
Realizacja Twego pomysłu mogła by być połączona ze zrobieniem krótkich notek (+ 1/2 zdjęcia) i ulokowaniem ich w stosownych miejscach na mapie (na razie dość ubogiej w treści niestety).
Gdybyś uznał, że warto jakoś połączyć plan zwiedzenia miejsc z możliwością udokumentowania wydarzeń to z radością posłużę miejscem do realizacji tego zamierzenia.
Awatar użytkownika
korvettenkapitan
Kontakt:

pewnie, że można ale to nie "ja" mam to uznać tylko "my" wspólnie
Awatar użytkownika
bonzo

Post autor: bonzo »

Wrócę nieśmiało do tematu.
Wspominany przeze mnie pomysł atlasu ruszył powoli i jest sukcesywnie popychany naprzód: http://pulk12.pl/index.php/epoka/cesarskim-sladem/" onclick="window.open(this.href);return false;
W tym momencie dla samej Polski mamy 21 opisanych miejsc, a materiału mam na dysku dla następnych kilkunastu (głównie z Wielkopolski). W najbliższych dniach/tygodniach będę ubierał to w jakieś treści akceptowalne dla odbiorców :)

Czekam na Wasze opinie i pomysły co by tam można poprawić, dorobić (a może nawet wspólnych wypadów). Dobre pomysły pewnie nie zrealizują się na stronce od ręki, ale pozwolą mi obrać jakiś kurs na przyszłość.

Bardzo mało mam opisanych miejsc z Warmii i okolic (mam wprawdzie materiał fotograficzny dla Kamieńca Suskiego, ostródzkiego zamku, dobromiejskiej kolegiaty czy paru innych miejsc, ale trudno mi zabrać się do spłodzenia opisów). Raz ciekawym tekstem obdarował mnie Lis. Jeśli komuś z Was pojawił by się pomysł aby dorzucić do tej bazy artykułów coś od siebie to zachęcam.

Na marginesie dodam, że gdyby ktoś chciał podążać do miejsc opisanych na stronce, czy też innych to zalecam dobrze zbadać miejsce w internecie. Ja się odbiłem od "ściany" w takich miejscach jak poznańska "Skałka", Opatówek, kaliski kościół p.w. Św Rodziny i paru innych. Bez uprzedniego porozumienia się z zarządcami obiektów (głównie parafie) nie da się wejść do tych miejsc, które nas przyciągnęły. Dlatego ja będę musiał niektóre wycieczki powtarzać po wstępnym dogadaniu się z księżmi :)
srebrny_lis

Parę drobiazgów z okolicy postaram się wpisać po powrocie z Kłodzka.
ODPOWIEDZ