Witam,
wątek pewnie już wielokrotnie poruszany. Szukałem informacji o tych odznakach i nasuwa mi się pytanie odnośnie srebrnych odznak strzeleckich czy to odznaki III czy II stopnia. Z informacji jakie dał mi google wynika, że odznaka srebrna była najniższego stopnia odznaka II stopnia była z metalu w kolorze żółtym (mosiądz) a I stopnia (to wiadomo ażurowa lub nie ale w zupełnie innym kształcie). Natomiast spotkałem się ze stwierdzeniem, że odznaka II stopnia to odznaka brązowa a srebrna to II stopnia. Podobno też dużo rzadziej spotykana jest odznaka srebrna. Wiem, że był artykuł na ten temat w "O" ale jakoś od dłuższego czasu już o. nie kupuję.
Carska odznaka strzelecka III a II stopień.
Re: Carska odznaka strzelecka III a II stopień.
Oczywiście miało być: Natomiast spotkałem się ze stwierdzeniem, że odznaka III stopnia to odznaka brązowa a srebrna to II stopnia.
Wątek poruszany ale chyba nigdy nie było to jasno wyjaśnione.
Kuriozalnie było odwrotnie niż na obecnej olimpiadzie
Stopień II - wykonany w brązie
Stopień III - wykonany w białym metalu lub brązie i srebrzony
Samą odznakę wprowadzono w formie brązowej w 1879r.
Podział na 3 stopnie a więc i srebrną wersję wprowadzono Prikazem №368 6 sierpnia 1909 roku i dopiero od tego dnia zaczęto wydawać ją w tym kolorze. Jak napisałem wyżej często były wykonane z tego samego metalu co brązowe i wtórnie nanoszono srebrzenie co za tym idzie nie zawsze się w ziemi zachowuje.
Kuriozalnie było odwrotnie niż na obecnej olimpiadzie

Stopień II - wykonany w brązie
Stopień III - wykonany w białym metalu lub brązie i srebrzony
Samą odznakę wprowadzono w formie brązowej w 1879r.
Podział na 3 stopnie a więc i srebrną wersję wprowadzono Prikazem №368 6 sierpnia 1909 roku i dopiero od tego dnia zaczęto wydawać ją w tym kolorze. Jak napisałem wyżej często były wykonane z tego samego metalu co brązowe i wtórnie nanoszono srebrzenie co za tym idzie nie zawsze się w ziemi zachowuje.
Dzięki właśnie o to mi chodziło. Trafiłem mosiężną srebrzoną i stąd moje pytanie. Na marginesie to dziwne, że taka popularna znajdka a tak mało rzetelnych informacji na ten temat. Pozdr.