Witam i mam pytanie do szanownych Poszukiwaczy. Pomocy

Wszystko co związane z eksploracją
goyka

Witam i mam pytanie do szanownych Poszukiwaczy. Pomocy

Post autor: goyka »

Witam Wszystkich serdecznie! Szukając odpowiedzi znalazłam Was. Od niedawna jestem szczęśliwą posiadaczką miejsca urodzenia mojego dziadka. Niestety, nie mogę dowiedzieć się nigdzie, co to za miejscowość. Jeżeli ktoś wie, proszę o pomoc. Będę wdzięczna. Co to może być za miejscowość: Kuhnen kreis Bischofsburg, nie wiem co oznacza Kuhnen. :guru: :guru: :guru:
Awatar użytkownika
FELIX

Re: Witam i mam pytanie do szanownych Poszukiwaczy. Pomocy

Post autor: FELIX »

Czy nazwa miejscowości została spisana z jakiejś metryki wypisywanej ręcznie? Może zła transkrypcja?
goyka

Być może. Do mnie treść dotarła w takiej postaci jak napisałam. Kiedy poprosiłam o nią raz jeszcze, przysłano mi napisaną tak samo.
Awatar użytkownika
FELIX

Może warto byłoby poprosić o skan dokumentu z którego została przepisana rzekoma nazwa. Zawsze to jakiś papier w domowym archiwum. Postaram się coś jeszcze pogrzebać i poszukać, ale na razie cienko.
Awatar użytkownika
Bramafan

Post autor: Bramafan »

Kuhnen = Konary?
goyka

FELIX bardzo dziękuję! Muszę ustalić skąd były te dane, podejrzewam, że z kościelnej księgi.
Bramafan - Niestety nie ma tej miejscowości koło Biskupca, ale dziękuję!
asdic321

Post autor: asdic321 »

goyka pisze:Witam Wszystkich serdecznie! Szukając odpowiedzi znalazłam Was. Od niedawna jestem szczęśliwą posiadaczką miejsca urodzenia mojego dziadka. Niestety, nie mogę dowiedzieć się nigdzie, co to za miejscowość. Jeżeli ktoś wie, proszę o pomoc. Będę wdzięczna. Co to może być za miejscowość: Kuhnen kreis Bischofsburg, nie wiem co oznacza Kuhnen. :guru: :guru: :guru:
Hmm, to chyba niezbyt scisle informacje... Po pierwsze powiat biskupiecki istnial dopiero za PRL – od 2. polowy XIX w. był wprawdzie siedziba wladz okregowych ale powiatu reszelskiego. Po drugie miejscowosc Kuhnen nie wystepuje w spisach nazw dla tej czesci Prus. Podobna pisownie maja jedynie Kuehnen (przez u-umlaut) ale to w powiecie Scholssberg (Pilkallen) - obecnie na terenie Rosji!
Awatar użytkownika
Dietrich

Post autor: Dietrich »

Mam podobne spostrzeżenia jak wyżej asdic321.
Najbardziej zbliżona nazwa z okolicy Biskupca, to Kunzkeim, czyli Droszewo.
goyka

I w tym tkwi mój problem i rozpacz, bo to są jedyne dane jakie mam i to od niedawna. Dziadek zginął pod koniec wojny. Jeszcze nie dostałam odpowiedzi z jakiego są źródła.
mapownik

Post autor: mapownik »

Kukehnen (79) O.Pr. Bartenstein
http://www.frapedo.de/9000.htm" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.goerke.us/genealogy/9000-Vil ... russia.pdf" onclick="window.open(this.href);return false;
Biskupiec troche daleko od bartoszyc ale cos moze to da.
goyka

Bardzo dziękuję za wszelkie sugestie i podpowiedzi. Wszystkie są ,,skarbami" i każda może przyczynć się do tego, że może na coś się trafi. Zawsze to nie tylko jedna głowa.
Zastanawiam się, nad podpowiedzią asdic321, czy jest to możliwe, że w Reszlu mogłyby być jakieś dokumenty z lat 1919-1938 z terenu koło Biskupca?
asdic321

Malo prawdopodobne... :( Juz predzej w Wojewodzkim Archiwum Panstwowym ale tez pewnosci zadnej. Jesli natomiast Twoj dziadek urodzil sie w granicach b. Prus Wschodnich - mozesz smialo pisac do Niemieckiego Czerwonego Krzyza. Wszystkich obywateli d. Ostpreussen traktuja tam "automatycznie" jako zaginionych i podejmuja poszukiwania. Podaj wszystko co wiesz - date urodzin lub smierci, imiona rodzicow, rodzenstwa, itp. - z pytaniem czy maja jakiekolwiek informacje.
goyka

asdic321 Miałeś rację z tymi dokumentami. Niestety, nic nie mają w Reszlu. Tylko te odtwarzane. O dziadku, wiem tylko tyle, co napisałam. Nie wiem dlaczego, ale ten temat był tajemnicą i ta tajemnica poszła razem z babcią do grobu. Z danymi, tymi co mam, byłam też w archiwum. Powiedzieli mi, że muszę mieć miejscowość. Będę pisała do Niemiec, ale próbowałam dowiedzieć się jeszcze czegoś na tym forum. W tym roku dopiero dostałam informacje o dacie urodzin, przy okazji innego wydarzenia. Przynajmniej mogę sobie dziadka wyobrażać, jako niewiele starszego od niej mężczyznę, bo zdjęć też nie ma. WIELKIE DZIĘKI!
asdic321

Imie i nazwisko wraz z data urodzenia powinny wystarczyc. Jesli zginal w mundurze, pewnie i zdjecie w archiwach sie znajdzie. Sprobuj tu:

https://www.drk-suchdienst.de/de/node/32" onclick="window.open(this.href);return false;
oraz przez strone Deutsche Dienstelle (WASt):
http://dd-wast.de/" onclick="window.open(this.href);return false;

Ponizej instrukcja - co, gdzie i jak w ich formularzu poszukiwan:
http://www.wehrmacht-polacy.pl/archiwa.html" onclick="window.open(this.href);return false;

i powodzenia w poszukiwaniach zycze! :papa:
Awatar użytkownika
FELIX

asdic, jak używać tych stron, które podałeś powyżej? Sam chętnie bym pogrzebał.
ODPOWIEDZ