Zarys pomysłu scenariusza przebiegu starcia 9 VI 2012 o 16:00 - 17:00.
Ogólne założenia:
- przewaga liczebna strony koalicyjnej (większość artylerii po jej stronie)
- większa mobilność sił napoleońskich (prawie cała jazda po ich stronie)
Usytuowanie wyjściowe:
- napoleończycy na wzgórzu, początkowo ukryci, podzieleni na dwa rzuty
- koalicja: większość wojsk w obozie, stan pewnego chaosu; posterunki jegierskie na skraju wzgórza;artyleria koalicji na przedpolu obozu
Pierwsza faza bitwy:
- napoleończycy pojawiają się (najpierw jazda) i alarmują jegrów koalicji, wymiana strzałów
- podchodzą większe siły napoleońskie z działem, w obozie koalicji alarm, werble, okrzyki
- napoleończycy spychają jegrów ku obozowi, jegrzy wsparci przez doraźnie sformowany oddział koalicyjny z obozu; stabilizacja frontu, manewry jazdy i powolne piechoty, walka ogniowa
- główne siły koalicji formują się i wychodzą z obozu, w polu są też już wszystkie siły napoleońskie
Druga faza bitwy:
- napoleończycy z impetem uderzają na grupę koalicyjną stojącą w polu i spychają ja na obóz i stanowiska artylerii koalicji
- silny ogień artylerii i odsiecz oddziałów koalicyjnych zatrzymuje i odrzuca atak na pozycje wyjściowe (tj. na środek pola walki)
- siły napoleońskie powoli uderzają całością na środek pozycji koalicji
- do walki wchodzą (z obozu) ostatnie rezerwy koalicji [mogą to być głównie niebojowi i bez broni palnej], całość armii koalicyjnej powstrzymuje i odrzuca natarcie napoleończyków
- strony zatrzymują się na skraju wzgórza (napoleończycy) i na przedpolu obozu (koalicja). KONIEC BITWY.
Parada przed publicznością, krótka prezentacja oddziałów przez dowódców.
DO OGARNIĘCIA: wyznaczenie kolejności wchodzących do boju oddziałów i koordynatorów tych działań; ustalenie które oddziały strony koalicyjnej będą zmuszone wesprzeć w bitwie przeciwnika (powód: dysproporcja w liczbach).
Heilsberg 2012 - SCENARIUSZ (zarys)
Moderator: Manufaktura Dzika
-
- korvettenkapitan
- Kontakt:
Re: Heilsberg 2012 - SCENARIUSZ (zarys)
to się nie uda 

Dla mnie się podoba.Dużo ruchu a więc i widowiskowości.Tylko koordynator musi mieć jaja 

-
To łatwiejsze niż się wydaje. Kwestia wstępnego podziału i kilku prostych (najlepiej powolnych) manewrów. Rozrysowałem prosty schemat z krótkim opisem, rozdam odbitki.