Tejstymy

Lata 1939-1945
biskupiec82

Tejstymy

Post autor: biskupiec82 »

witam ostatnio wziołem namiary na las tejstymski przeleciałem kawałek 400 na 400 i totalny szok kupa złomu i zardzewiałej śmierci sztuk około 9 i szczepki butów wojskowych czy ktos wie co tam sie wydażyło i jaki obszar to zajmuje? Z tego co slyszałem to ciągnie sie to aż do bredynek przez oterki i bęsie słyszałem też o torach z czerwonki w kierunku bęsi ponoc tam też sporo fantow jak by ktoś miał jakies informacje na ten teren mapy szlaku lub plany bitew chetnie bym sie z tym zapoznał i pomogło by to bardzo dalsze znaleziska postaram sie opisac
BLACK

Re: Tejstymy

Post autor: BLACK »

http://www.wmfp.pl/forum/viewforum.php?f=1" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
markis

Post autor: markis »

biskupiec82
Błagam !!! Pisz po polsku.
Awatar użytkownika
syriusz13

Post autor: syriusz13 »

Teren strzelnicy ,lepiej omijaj bokiem.Są tam ludzie co oczyszczają teren sprzedając wszystko na złom.
Awatar użytkownika
FELIX

Post autor: FELIX »

markis pisze:biskupiec82
Przecinki są dla cieniasów :D.
Awatar użytkownika
maciek7309

Post autor: maciek7309 »

Tory w pobliżu Bęsi - popytaj wujka google o Grossdeutschland. W Tejstymach, jak pewnie widziałeś, cały złom jest bez zapalników - więc zapewne zanim to wszystko spadło na ziemię, najpierw wysoko pofrunęło:)
Awatar użytkownika
markis

Post autor: markis »

FELIX pisze:
Coś nie tak?
biskupiec82

maciek7309 pisze:Tory w pobliżu Bęsi - popytaj wujka google o Grossdeutschland. W Tejstymach, jak pewnie widziałeś, cały złom jest bez zapalników - więc zapewne zanim to wszystko spadło na ziemię, najpierw wysoko pofrunęło:)
czyli to jakis zrzut był? Znalazłem tam też szczepy butów wojskowych 2 miny rozprojone a po ciski na moje oko to tak jakby z armat lub czołgów nie znam sie tak dobrze na tym ale wydaje mi sie ze to kaliber 122 mm i wyglądaja na kapletne do zbioru doszły 2 łuski długie na około 40 cm czyli była tam jakas bitwa? A i na paru drzewach zauważyłem dziwne znaki wyryte w korze też wyglądaja na stare nastepnym razem bede to porobie foty narazie mam 3 jak ktos zainteresowany to moge wstawic
biskupiec82

maciek7309 pisze:Tory w pobliżu Bęsi - popytaj wujka google o Grossdeutschland. W Tejstymach, jak pewnie widziałeś, cały złom jest bez zapalników - więc zapewne zanim to wszystko spadło na ziemię, najpierw wysoko pofrunęło:)
a co do torów to słyszałem też ze sporo fantow było pomiedzy czerwonka a zarębcem mugł bys kolego na priwie podac namiary na tory w okolicy Bęsi? I czy jest to teren warty pogrzebania?
Awatar użytkownika
maciek7309

Post autor: maciek7309 »

W rozumieniu: wysadzono w powietrze :lol: A tory k.Bęsi są do dziś - dobrze je widać na każdej mapie.
Awatar użytkownika
FELIX

Post autor: FELIX »

markis pisze:
FELIX pisze:
Coś nie tak?

Nie dość, że orty to jeszcze interpunkcyjne :D
Awatar użytkownika
niewidzialny

Post autor: niewidzialny »

biskupiec82 pisze: Znalazłem tam też szczepy butów wojskowych
Uważaj żebyś swoich tam nie zostawił. Tejstymy są nadal wybuchowe, a leśniczy bez mrugnięcia okiem wsadzi Cię na 2 lata za kratki jeśli najdzie Cię na kopaniu. A propo , co robisz z tymi znalezionymi fantami ???
biskupiec82

niewidzialny pisze:
biskupiec82 pisze: Znalazłem tam też szczepy butów wojskowych
Uważaj żebyś swoich tam nie zostawił. Tejstymy są nadal wybuchowe, a leśniczy bez mrugnięcia okiem wsadzi Cię na 2 lata za kratki jeśli najdzie Cię na kopaniu. A propo , co robisz z tymi znalezionymi fantami ???
Nie tykam sie tego i zortawiam jak było nie interesuje mnie tego typ fant. Miałem na dzieje że trafie tam na jakis ekwipunek typu niesmiertelnik broń i itp. Ale jak narazie to tylko złom trafiam
Awatar użytkownika
zeba112

Post autor: zeba112 »

A co do czerwonki to nie radzę bardzo . Mam tam rodzinę a dokładnie w Droszewie , jak przyjeżdżałem na wakacje i było bardzo sucho to w bagienkach woda opadała i często można było tam spotkać saperów . Najwięcej było tam pocisków po moździerzach .
ODPOWIEDZ