wniosek na poszukiwania - nowy formularz

Wszystko co związane z eksploracją
tom_23

wniosek na poszukiwania - nowy formularz

Post autor: tom_23 »

Czy ktoś już składał wniosek na poszukiwania na nowym formularzu ze strony wuoz w Olsztynie, chodzi mi zwłaszcza o rubrykę, w której trzeba podać "współrzędne geodezyjne", czy bawicie się w podawanie tych współrzędnych (a jeśli tak - to jakich?) czy po prostu dołączacie mapki z zaznaczonym obszarem. Sprawę chciałem wyjaśnić telefonicznie u źródła, ale od niezbyt uprzejmej Pani dowiedziałem się jedynie, że współrzędne są konieczne i mapki też są konieczne (pomimo że tych ostatnich nie widać w wykazie załączników obowiązkowych). Na marginesie - w tym wykazie nie ma mowy także o oświadczeniu poszukiwacza i specyfikacji sprzętu. Czy w praktyce urząd nadal ich wymaga?
Nowy formularz jest wynikiem nowego rozporządzenia, które faktycznie przewiduje obowiązek wskazania współrzędnych we wniosku, a następnie w treści decyzji, co m.zd. powoduje, że urząd będzie to egzekwować, bo bez tego decyzja nie będzie zawierać wszystkich elementów wymaganych przepisami.
W rozp. stoi, że pozwolenie na poszukiwanie zawiera m.in. wskazanie miejsca poszukiwania zabytków z określeniem "współrzędnych dla punktów załamań obszaru badań lub środka obszaru w przypadku obszarów o małej powierzchni". Może na forum jest jakiś geodeta? Czy wystarczy wskazanie numerów działek w danym obrębie? Pzdr, t
Uve

Re: wniosek na poszukiwania - nowy formularz

Post autor: Uve »

Jeszcze nie wiem jak interpretowana będzie treść rozporządzenia przez osoby decyzyjne, ale tylko napomknę, co rzuciło mi się w oczy w punkcie rozporządzenia, który cytowałeś.

"§ 20 ust. 1. Pozwolenie na poszukiwanie zabytków albo prowadzenie badań archeologicznych zawiera:
1) ...
2) wskazanie miejsca poszukiwania zabytków albo wskazanie miejsca prowadzenia badań archeologicznych z określeniem współrzędnych geodezyjnych dla punktów załamań obszaru badań lub środka obszaru w przypadku obszarów o małej powierzchni ... ".

To co wyróżniłem wskazywałoby, że współrzędne geodezyjne dotyczą jedynie badań archeologicznych, gdyż pozwolenie zawiera współrzędne geodezyjne jedynie dla obszaru badań, a nie dla obszaru poszukiwań.
asdic321

Post autor: asdic321 »

Co do wspolrzednych, najlatwiej wejsc na http://www.geoportal.gov.pl" onclick="window.open(this.href);return false;, odszukac wnioskowane pola/lasy na mapie orto lub foto a nastepnie spisac wartosci dla ich punktow naroznych, jakie po najechaniu mysza pojawia sie w lewym dolnym rogu ekranu: X i Y (w ukladzie geometrycznym) albo N i E (geograficznym)
tom_23

Ok, to mam już jasność w temacie współrzędnych. Co do interpretacji urzędu, to z tego co usłyszałem we wspomnianej rozmowie wynikałoby, że obowiązek wskazania współrzędnych dotyczy poszukiwań. Pzdr, t
Uve

Post autor: Uve »

Chciałem jeszcze podzielić się jedną, mało istotną uwagą. Tom_23 w pierwszym poście wspomniał na marginesie, że w nowym formularzu wniosku na prowadzenie poszukiwań, w spisie wymaganych załączników brakuje wymienionych takich załączników jak: mapki w skali 1:25000 z zaznaczonym obszarem poszukiwań, oświadczenie poszukiwacza, i inne które w dawnym formularzu były obecne.

A więc zauważyłem, że 2 kwietnia pojawił się nowy formularz do ściągnięcia. Jeśli czegoś nie przeoczyłem to ogólnie nie różni się on niczym, tyle że na końcu dodano właśnie te wszystkie załączniki dotyczące pozwolenia na poszukiwania, o których braku wspominał tom_23 i które były wymagane w zeszłych latach. Być może przedstawiciele Urzędu Ochrony Zabytków czytają nasze forum i dzięki temu formularz został uzupełniony :)

Tak informacyjnie - widzę, że ten najnowszy wzór formularza został zamieszczony jako plik w formacie .docx, więc w formacie najnowszych wersji Worda. Stare wersje worda tego pliku nie otworzą (bo to nie .doc, a .docx), więc jak ktoś miałby problem, musiałby poprosić kogoś z nową wersją Worda o zapisanie tego formularza w wersji czytelnej dla starszych Wordów, w formacie .doc.
Awatar użytkownika
kwj

Post autor: kwj »

Uve pisze: Tak informacyjnie - widzę, że ten najnowszy wzór formularza został zamieszczony jako plik w formacie .docx, więc w formacie najnowszych wersji Worda. Stare wersje worda tego pliku nie otworzą (bo to nie .doc, a .docx), więc jak ktoś miałby problem, musiałby poprosić kogoś z nową wersją Worda o zapisanie tego formularza w wersji czytelnej dla starszych Wordów, w formacie .doc.
Pliki .docx na .doc można szybko przekonwertować on-line tutaj: http://zamzar.com/" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
zecke

Post autor: zecke »

Proszę bardzo dla zainteresowanych Word 97-2003. :D
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
tom_23

2 kwietnia pojawił się nowy formularz do ściągnięcia. Jeśli czegoś nie przeoczyłem to ogólnie nie różni się on niczym, tyle że na końcu dodano właśnie te wszystkie załączniki dotyczące pozwolenia na poszukiwania, które były wymagane w zeszłych latach
No i bardzo dobrze, a nie można było od razu? :P

Tak sobie jeszcze myślę, że jeśli urząd wymaga teraz precyzyjnego (przez podanie współrzędnych) określenia obszaru poszukiwań, to byłoby dobrze żeby to działało w drugą stronę, tzn. żeby stanowiska także były oznaczone w ten sam sposób, a nie jedynie na mapkach jako krzyżyki zrobione czerwonym flamastrem. Nie zawsze stanowisko (np. cmentarzysko płaskie) jest łatwe do zlokalizowania w terenie na podstawie zaznaczenia na mapce.
duch

Post autor: duch »

Office w wersjach 2000, XP i 2003 działający na systemie operacyjnym od Windows 2000 SP4 w górę, można przystosować do obsługi nowych formatów, instalując "Pakiet zgodności formatu plików", który można pobrać stąd: http://www.microsoft.com/downloads/pl-p ... bb74cd1466" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
maciek7309

Post autor: maciek7309 »

Dziś rozmawiałem z olsztyńskim WUOZ - nie ma potrzeby podawać współrzędnych geodezyjnych przy wniosku na poszukiwanie zabytków. Wystarczy zaznaczenie na załączanej mapie terenu poszukiwań, oczywiście zgodnie z pozwoleniem właściciela terenu. Ponadto, w przypadku np.prowadzenia poszukiwań na terenie nadleśnictwa, nie ma konieczności podawania miejscowości, obrębu itp. - wystarczy informacja, że poszukiwania będą prowadzone na terenie danego nadleśnictwa.
Awatar użytkownika
olsztyniak

Post autor: olsztyniak »

Maciek dobrze że nas oświeciłeś nie wiedzieliśmy tego :zebek:
Awatar użytkownika
maciek7309

Post autor: maciek7309 »

:zebek: no może i śmiesznie dla kogoś, kto już wniosek składał ale post jest świeży a w temacie same rozważania. Dowiedziałem się u źródła to puszczam w eter :lol:
Awatar użytkownika
Rosenschoener

Post autor: Rosenschoener »

maciek7309 pisze:Dziś rozmawiałem z olsztyńskim WUOZ - nie ma potrzeby podawać współrzędnych geodezyjnych przy wniosku na poszukiwanie zabytków. Wystarczy zaznaczenie na załączanej mapie terenu poszukiwań, oczywiście zgodnie z pozwoleniem właściciela terenu. Ponadto, w przypadku np.prowadzenia poszukiwań na terenie nadleśnictwa, nie ma konieczności podawania miejscowości, obrębu itp. - wystarczy informacja, że poszukiwania będą prowadzone na terenie danego nadleśnictwa.

Witam.
Cieszę się , że znalazłem tą informację , bo właśnie byłem na etapie , że chciałem wyszczególniać na wniosku działka po działce wszystkie oddziały leśne , które mnie potencjalnie interesują .

Pozwolę sobie zadać pytanie do kolegów , którzy na tym "zęby zjedli" ;)
Podczas rozmowy z Panią Archeolog na temat wniosku i załączników wspomniała o konieczności dołączenia map topograficznych w skali 1:10 000 i 1:25 000 .
Teraz okazuje się , że mam problem z mapami topograficznymi .
Zadałem pytanie o takowe w Składnicy Dokumentacji Geodezyjnej i Wydawnictw Drukowanych .
Ale odpowiedź od nich była tak zagmatwana , że nic z niej nie wynikało ,
a na koniec po konkrety dodano , link . . . pod którym tych konkretów nie było .
Zniechęciłem się do tego źródła .
Czy ktoś mi podpowie , gdzie mogę nabyć mapę geodezyjną obejmującą obszar Nadleśnictwa Bartoszyce, spełniającą wymogi WKZ ?
Awatar użytkownika
olsztyniak

Post autor: olsztyniak »

Tutaj skieruj swoje kroki:
Wojewódzki Ośrodek Dokumentacji Geodezyjnej i Kartograficznej

ul. Pstrowskiego 28B
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Awatar użytkownika
Rosenschoener

Post autor: Rosenschoener »

olsztyniak pisze:Tutaj skieruj swoje kroki:
Wojewódzki Ośrodek Dokumentacji Geodezyjnej i Kartograficznej

ul. Pstrowskiego 28B
Dziękuję za pomoc . Jak dobrze kojarzę miejsce , to jest za salonem Rover-a .
A jeszcze pytania dodatkowe .
Czy załatwię to od ręki , czy czekają mnie w tym celu 2 wycieczki do Olsztyna ?
I jaki jest koszt takich map ? Płaci się gotówką na miejscu , czy przelewem ?
Sorki za moją upierdliwość , ale podobno kto pyta nie błądzi ;)
ODPOWIEDZ