Wszystko co napisał Warwick i Bramafan jest prawdą. Lustrzanka Nikona, obiektyw wycieczkowy 18-105 itd. Lustrzanka poza tym, że robi lepsze technicznie zdjęcia (większa matryca) niż kompakt, to jednak ma swoje wady. Trochę o wadach. Po pierwsze to gabaryty. Jest wielka i nieporęczna, ciągle przeszkadza, nawet z tym wycieczkowym obiektywem, a już nie myślę o torbie z innymi obiektywami. Po drugie - ciężar. Po jednym dniu noszenia miałem jej serdecznie dosyć, a przede mną było jeszcze kilka dni wycieczki. Body większości lustrzanek jest nieszczelne - kurz, piasek na plaży... Potem wizyta w serwisie. Ja jeszcze nie miałem takiego przypadku, ale czytałem na fotograficznych forach ostrzeżenia przed plażowym piaskiem. Kolejną niespodzianką jest mnogość różnych ustawień zachęcającą do eksperymentowania co różnie może się skończyć. Dlatego zawsze robię zdjęcia Nef (Raw)+jpg. Nie mam wtedy nieudanych zdjęć. I największa z wad - uzależnia gorzej niż alkohol. Obróbka zdjęć (Nef) jest fascynująca i zabiera dużo czasu.
Mimo wad lustrzanki jestem od niej uzależniony i wybaczam jej wszystkie niedoskonałości.
Mam jeszcze kompakt (aparat Gochy, a kiedyś mój) Fuji Finepix F10. Doskonały kompakt.
pozdrawiam markis
Nikon D80 + Nikkor AF-S DX 18-105mm f/3,5-5,6G ED VR + SB 600
Kika zdjęć z Królikowa
Kwiatek wielkości 5zł.
Skrzyp polny
Guzik francuski na dłoni Felixa.
Kotka z Olsztynka.