Proszę o pomoc w identyfikacji:
1) długość łuski 50 mm, kryza 15,7 mm, łuska przy kryzie 13,8mm, szyjka łuski ok 8-9 mm troszkę pogięte. oznaczenia na łusce SE(lub SB)-39-5-3
2) PK-67-1924-* mauser szkolna
3) (M) - 1930 - VI mauser
łuski id
- Blacek
- Kontakt:
Re: łuski id
Cześć!!!
1. Lebel- jeśli SB - może firma Sellier Bellot (Czechy - edytowałem żeby nie wprowadzać w błąd). Wgłębienie wokół spłonki miało podobno zapobiegać wzajemnemu odpalaniu nabojów (szpicem pocisku) w magazynkach rurowych karabinów syst. Lebel. (szpic zatrzymywał się we wgłębieniu)
2. Nasza z firmy "Pocisk" 1924 - ostatni rok przed uporządkowaniem/ ujednoliceniem systemu oznaczeń. (gwiazdka też ma swój sens...ale nie pamiętam)
3. Niemka z 30 roku. (za chwilę ktoś rzuci producenta
)
Pozdrawiam!!!
1. Lebel- jeśli SB - może firma Sellier Bellot (Czechy - edytowałem żeby nie wprowadzać w błąd). Wgłębienie wokół spłonki miało podobno zapobiegać wzajemnemu odpalaniu nabojów (szpicem pocisku) w magazynkach rurowych karabinów syst. Lebel. (szpic zatrzymywał się we wgłębieniu)
2. Nasza z firmy "Pocisk" 1924 - ostatni rok przed uporządkowaniem/ ujednoliceniem systemu oznaczeń. (gwiazdka też ma swój sens...ale nie pamiętam)
3. Niemka z 30 roku. (za chwilę ktoś rzuci producenta

Pozdrawiam!!!
Ostatnio zmieniony 03 maja 2012, 10:03 przez Blacek, łącznie zmieniany 2 razy.
- niewidzialny
To nie NiemkaBlacek pisze: 3. Niemka z 30 roku. (za chwilę ktoś rzuci producenta)
Pozdrawiam!!!

Czy Sellier & Belotnie nie jest Czeska.Blacek pisze:Cześć!!!
1. Lebel- jeśli SB - może firma Sellier Belot (Belgia). Wgłębienie wokół spłonki miało podobno zapobiegać wzajemnemu odpalaniu nabojów (szpicem pocisku) w magazynkach rurowych karabinów syst. Lebel. (szpic zatrzymywał się we wgłębieniu)
3. Niemka z 30 roku. (za chwilę ktoś rzuci producenta)
Pozdrawiam!!!
Dzięki za Informację.
znalazłem do 1 http://www.municion.org/8x50r/Rs364MG.jpg" onclick="window.open(this.href);return false;
co prawda R niezbyt widoczne i po dokładnym oczyszczeniu i spojrzeniu przez szkiełko wygląda to tak SR-39-S-3 czyli układ podobny do tego z foto.
dzięki za pomoc
co prawda R niezbyt widoczne i po dokładnym oczyszczeniu i spojrzeniu przez szkiełko wygląda to tak SR-39-S-3 czyli układ podobny do tego z foto.
dzięki za pomoc
- Blacek
- Kontakt:
Hej!!!
Popatrzyłem na stronkę z łuskami - nie nauczyłem się wiele (za dużo tego) ale nabrałem nieco pokory względem tematu
.
Pozdrawiam!!!
Popatrzyłem na stronkę z łuskami - nie nauczyłem się wiele (za dużo tego) ale nabrałem nieco pokory względem tematu

Pozdrawiam!!!
Każda pomoc i naprowadzenie na właściwe tory jest mile widziane, a przy okazji jeszcze człowiek poszerzy swoją wiedzę.