Orzełek do ID
Orzełek do ID
Dziś wpadł mi w prezencie taki orzełek może ktoś coś o nim powiedzieć i wypowiedzieć się w kwestii oryginalności ?
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Re: Orzełek do ID
Trochę się różni od oficerskiego wz.19, ale nie wiem jak to było z różnicami wynikającymi przez producentów. No i przede wszystkim miałem wrażenie, że były tylko wytłoczki...
Mi osobiście się on nie podoba 

A mi podoba się bardzo , jest superancki
Nie znam się na orłach ,ale wygląda na kopię.
Więc nadal czekam aż ktoś kto się zna na orłach stwierdzi coś w 100 %
Niemieckie medale i odznaczenia które z nim dostałem są oryginałami 

Wygląda lipnie, ale to tylko fotki. Pokasz resztę fantów, może mają cechy wskazujące na pochodzenie z jednej odlewni.

Reszta fantów już rozpoznana i oryginalność potwierdzona ale to niemieckie rzeczy Polski był tylko ten orzełek .Remington pisze:Wygląda lipnie, ale to tylko fotki. Pokasz resztę fantów, może mają cechy wskazujące na pochodzenie z jednej odlewni.
Oj tam, nie daj się prosić. Pochwal się co tam masz
.

Wysłałem zdjęcia do znajomego; jest największym mi znanym kolekcjonerem orzełków polskich. No to czekamy, chociaż ja obstawiam na 95%, że to lipa niestety.
Cytuje:
"Witam.
Orły DSP produkowano w Szwajcarii z "lekkiego stopu metalowego i stali" (za. T. Zawistwoski;"Polskie orły do czapek ...1939-45") i srebrzono galwanicznie. Miały one na rewersie widoczna kontrę i bardzo charakterystyczna nakrętkę w postaci guza ochronnego. Orzeł ze zdjęć jest wykonany z innego materiału, inna technika i ma inna nakrętkę.
Pozdrawiam"
"Witam.
Orły DSP produkowano w Szwajcarii z "lekkiego stopu metalowego i stali" (za. T. Zawistwoski;"Polskie orły do czapek ...1939-45") i srebrzono galwanicznie. Miały one na rewersie widoczna kontrę i bardzo charakterystyczna nakrętkę w postaci guza ochronnego. Orzeł ze zdjęć jest wykonany z innego materiału, inna technika i ma inna nakrętkę.
Pozdrawiam"
Te z guzem to także wytłoczki warto nadmienić.
- von der Goltz
Chlopaki kiedys wrzucalem swojego (a raczej jego kawalek, ale cieszy jak caly) do innego postu, ale pozwolicie, ze w tym zapytam sie o jego rodowod... znalazlem go pod Krzywoplotami (1914) i do konca nie jestem pewny...
dzieki
dzieki

Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Daj rewers.