Medaliki i koronatka do ID

Medaliki, krzyżyki, biżuteria itp.
Awatar użytkownika
matrix

Medaliki i koronatka do ID

Post autor: matrix »

Witam. Mam dwa medaliki jeden jest prawdopodobnie z XVIII w zastanawiam się czy może pochodzić z 1755 r z okazji koronacji cudownej figurki Matki Boskiej Skępskiej a drugi prawosławny z jakimś świętym. Będę wdzięczny za opinie znawców tematu.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Awatar użytkownika
Blacek
Kontakt:

Re: Medaliki do ID

Post autor: Blacek »

Cześć!!!
Drugi to "koronatka", znaczy - na pamiątkę koronacji "Skępulki", wizerunek której jest na awersie. Na rewersie błogosławiony Wadysław z Gielniowa - franciszkanin. Rok się pokrywa z wybiciem.
Pierwszy medalik- prawosławny. Na rewersie "spasi i sachrani" wybaw i obroń. Imienia świętego nie mogę rozczytać (można dochodzić po atrybutach). Jak widać medalik jest ze srebra i chyba grawerowany ręcznie. Oba - pieeeękne!!!
Pozdrawiam!!!
Może spróbowałbyś przerysować napis po lewej (jego) stronie wizerunku.
Tankista

Post autor: Tankista »

Najwyraźniej Święty Pantelejmon. ;)
Awatar użytkownika
Blacek
Kontakt:

Post autor: Blacek »

Jejbohu!!! - to On. Tankista - wyrazy szacunku :guru: .
Pozdrawiam!!!
Awatar użytkownika
Szara Sowa

Post autor: Szara Sowa »

Koronatka jest przecudna i pierwszy raz chyba pojawia się na forach. Mam nadzieję, że mogę skopiować zdjęcia? Brak chęci u wydawców ma dobre strony , bo mogę ciągle swoją książkę uzupełniać.
Awatar użytkownika
matrix

Oczywiście Szara Sowo możesz skopiować te zdjęcia i będę zadowolony jeżeli tylko się przydadzą w twojej pracy. Dzięki za pomoc w identyfikacji moich medalików.
Awatar użytkownika
Andrew
Kontakt:

Post autor: Andrew »

Szara Sowa pisze: Brak chęci u wydawców ma dobre strony , bo mogę ciągle swoją książkę uzupełniać.
Może trzeba wydawcom pokazać link do naszego forum (oraz innych pokrewnych) aby uświadomili sobie że taka pozycja na pewno będzie się cieszyć dużym wzięciem. Ja już teraz wyrażam chęć zakupu.
Pozdrawiam Andrew
Awatar użytkownika
matrix

Dzisiaj coś takiego mi się trafiło z datą 1820. Nie znam się na medalikach i z tego powodu proszę o Wasze opinie.
Awatar użytkownika
Szara Sowa

Post autor: Szara Sowa »

Koziebrody diecezja Płocka, wizerunek nie był koronowany, kult lokalny. Czy to aluminium czy cynk, bo to bardzo ważne. U Rewolińskiego nie ma, dlatego obstawiam aluminium, początek XX w. Spotkałam się z podobnym medalikiem z Lichenia, z identycznym rewersem. To niestety wyglada na małe oszustwo producenta, prawdopodobnie papież nie nadał temu wizerunkowi żadnych papieskich odpustów i napis jest całkowitą fantazją, aby medaliki lepiej sie sprzedawały.
ODPOWIEDZ