Ikonka św. Michała do ID

Medaliki, krzyżyki, biżuteria itp.
Awatar użytkownika
Forest

Ikonka św. Michała do ID

Post autor: Forest »

Witam.Dzisiaj wyszedł mi taki medalik (ikonka?).Materiał miedz lub mosiądz.Wymiary 4x4 cm.Na górze napisy na razie nie moge odczytać(jutro spróbuje z lupą).Bardzo prosze o identyfkacje i wydatowanie.Pozdrawiam .Jurek
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
asdic321

Re: Medalik do ID.Postać ścinająca głowę.

Post autor: asdic321 »

Oczywiscie ikonka - postać z awersu ma miecz plomienisty i skrzydla zas scinanemu wystaje... ogon! Wedlug mnie to Sw. Michal archaniol rozprawia sie z diablem! :P
Awatar użytkownika
Forest

Tak to chyba będzie św. Michał.Dzięki wielkie za szybką odpowiedz!!!
Awatar użytkownika
Forest

Na innym forum kolega stwierdził iż jest to męczennik Nikita bijący biesa(diabła).Będe szukał dalej.
asdic321

Post autor: asdic321 »

I ma racje! Tak przynajmnie opisuja to tutaj:
http://www.istok.net/baptismal-medallio ... emons.html" onclick="window.open(this.href);return false;
"swiety Nikita wypedzacz demonow"! :D W dodatku oryginal ma byc XVIII wiecznym... medalikiem chrzestnym! :wstyd:
Awatar użytkownika
Forest

WOW!Czyli jednak Nikita.asdic321 dzięki bardzo za zainteresowanie i pomoc teraz weim już wszystko ;)
srebrny_lis

Post autor: srebrny_lis »

Wielce interesujące. Dziś porządkowałem swoje liczne, nie oznaczone dokładnie materiały na CD i znalazłem IDENTYCZNY (!) rosyjski szkaplerz ze św. Nikitą na fotografiach znalezisk z pobojowiska 1815 pod... WATERLOO (gdzie Rosjanie nie walczyli). Fotografie tych znalezisk są w kilku numerach francuskiego miesięcznika "Tradition", ten szkaplerz w nrze 108 z marca 1996. Autorzy publikacji uważają to za zagadkę, interpretując jako "pamiątkę" francuskiego lub pruskiego żołnierza z Rosji. Mógł też tamtędy wracać Rosjanin do domu w 1814.
Na egzemplarzu spod Waterloo wyraźniej zachowały się twarze Nikity i Chrystusa Acheiropoietosa (na plakietce pod uszkiem).
srebrny_lis

Post autor: srebrny_lis »

Interpretacja tego szkaplerza spod Waterloo może być jeszcze inna: podczas I wś walczyły przecież w Belgii i północnej Francji przywiezione tam dywizje rosyjskie.
ODPOWIEDZ