Twierdza Wisłoujście 4-6 maj 2012.
Moderator: Manufaktura Dzika
- Manufaktura Dzika
- Kontakt:
Re: Twierdza Wisłoujście 4-6 maj 2012.
czy osprzęt jest do armat?
wycior, i "kot na kiju"?
wycior, i "kot na kiju"?
-
Krysia też pomoże w doszkoleniu, jak mniemam
. Jest jeszcze trochę czasu.

Sprzęt jest, aczkolwiek lepiej pieć ze sobą dłuższą przetyczkę do otworu zapałowego średnicy 4,5mm. No i konkretny, gruby, odpowiednio zaprawiony lont do lontownicy.
Jak ktoś ma lepszą lontownicę, to niech weźmie, aczkolwiek twierdzowe też dają radę.
Co do sporządzania ładunków, wszystko wskazuje na to, że dostaniemy gotowe, ukręcone przez pirotechnika.
Jak ktoś ma lepszą lontownicę, to niech weźmie, aczkolwiek twierdzowe też dają radę.
Co do sporządzania ładunków, wszystko wskazuje na to, że dostaniemy gotowe, ukręcone przez pirotechnika.
Ja najmocniej przepraszam, ale żyje już jutrzejszym wyjazdem do Argentyny.srebrny_lis pisze:No dobra. Mamy 15 osób, w tym 1 dziecko, 2 nieletnich uzbrojonych i 1 markietankę.
Zamykamy skład. Posyłam. W razie potrzeby uzupełnimy dane osobowe.
Czy jesteśmy z małżonka ujętci w podanej 15-ce?
jeśli tak to ok, jeśli nie a jest taka możliwość proszę o dopisanie nas do zgłoszenia.
Jeśli przegapilem i jest za późno to.......

-
Powiadomię Remika i on jako łącznik organizatora zdecyduje, ale bardzo proszę o przeglądanie forum, jeśli nie codziennie to chociaż raz na dwa - trzy dni. Potrzebne imiona, nazwiska i PESELe. Podeślijcie mi na PW.
Myślę, że jeszcze się zmieścicie
. Robota na polu walki się znajdzie.
Myślę, że jeszcze się zmieścicie

Spokojnie, nie ma problemu, spóźnialscy się załapią.
-
Znajduję ten fakt przyjemnym
. Dzięki.

- krysiaArt.-Kłodzko
Oczywiście że Krysia doszkoli !!!
miała i ma dobrego nauczyciela swojego dowódcę artylerii
i wiedzę jaka nabyła przekaże innym , co by było bezpiecznie i profesjonalnie
Przebijaki, czyli przetykacze do otworu zapałowego mam ze dwie sztuki odpowiedniej długości i grubości
i oczywiście sznur lontowy jak i lontownice
będzie dobrze 

-
Solidna firma
.

-
Dolnośląska firma. To wiadomo, że solidna
. Remik, jeśli mają być ładunki zrobione przez pirotechnika to mam kilka pytań. Kto będzie robił te ładunki?? Ile ich będzie na armatę (informacja wbrew pozorom istotna, bo muszę wiedzieć ile zrobić przepalniczek). Jakiej wielkości będą te ładunki ?? Czy będzie w nich jakaś przybitka (mąka, trociny) ?? Czy skrzyneczki do ładunków mamy brać ze sobą tak jak ostatnio ??

Hej.
Taką informację dostałem z muzeum, w tygodniu bedzie spotkanie, to może bedą szczegóły.
Na twierdzy pracuje pirotechnik- saper z wszelkimi uprawnieniami. W porządku gość, ale służbista. On ze swoją ekipą je zrobi, zapewne w/g mojego instruktażu.
Jak się postarają, to mamy jedną robotę z glowy, a proch i tak muszą wydać, na muszkiety i podsypkowy. Chyba że im podpowiem, by przepalniczek narobili, ale z tym mogą sobie nie poradzić. Ewentualnie lonty w postaci cienkiego sznurka 2-3krotnie obklejonego prochem.
Taką informację dostałem z muzeum, w tygodniu bedzie spotkanie, to może bedą szczegóły.
Na twierdzy pracuje pirotechnik- saper z wszelkimi uprawnieniami. W porządku gość, ale służbista. On ze swoją ekipą je zrobi, zapewne w/g mojego instruktażu.
Jak się postarają, to mamy jedną robotę z glowy, a proch i tak muszą wydać, na muszkiety i podsypkowy. Chyba że im podpowiem, by przepalniczek narobili, ale z tym mogą sobie nie poradzić. Ewentualnie lonty w postaci cienkiego sznurka 2-3krotnie obklejonego prochem.
Ludziska, bardzo proszę ogarniać dane osobowe. Większości mam z zeszłego roku, ale po części nie wiem kto się wybiera.
-
Wyślę co mam jutro - pojutrze. Pozostałości dorzucę ewentualnie.
Hej.
Bardzo proszę o przesłanie danych osobowych do niedzieli wieczór. Będę potrzebował na poniedziałek.
Bardzo proszę o przesłanie danych osobowych do niedzieli wieczór. Będę potrzebował na poniedziałek.
-
Zostały mi tylko dwie osoby. Zdobędę ich PESELe do jutra i wyślę całość.