Prośba o ID

Znaleziska, które nie pasują do powyższych działów
Awatar użytkownika
Don Joker

Prośba o ID

Post autor: Don Joker »

Dzisiaj z wykrywką wybrałem się aż na Kurpie w nadziei pierwszej polskiej monetki (dość mam już tych prusaczków :/ . Niestety pogoda nie dopisała :sad: . Wyszło tylko coś takiego:

Obrazek

Obrazek

Czy mógłby ktoś to zidentyfikować? średnica 5 cm.
Awatar użytkownika
szrekol

Post autor: szrekol »

Witam Panowie,

Wraz z Don Jokerem kopaliśmy pod Myszyńcem, jego fant wyszedł ze starego poletka (ja wyciągnołem boratynkę). Z jednej strony dało się odczytać napis PARIS, ponadto zauważalna jest ułamana zawieszka na rancie krążka. Wskazywać to może iż jest to jakiś medal.

Pozdrawiam Szrekol
Uve

Post autor: Uve »

Wydaje mi się że prócz wyrazu PARIS, jest tam też słowo BRASIER.
W literze po B zdaje się pozornie być litera P, ale sądzę ze ta kreseczka od R jest po prostu zatarta czy tam znikła pod wpływem tych uszkodzeń - na ucho słychać ze z P ten wyraz "nie brzmi". Między S a E zaś na pewno jest wg mnie litera I.

W latach mocno przedwojennych była marka samochodów Brasier - tutaj krótko o tej marce na wikipedii po angielsku:
http://en.wikipedia.org/wiki/Brasier
W google można znaleźć np też że jest obecnie w Paryżu jakaś restauracja o nazwie "Le Brasier"

Ale z czym związany jest znaleziony krążek, to nie mam pojęcia. Nic mi nie przychodzi do głowy.
Awatar użytkownika
Andrew
Kontakt:

Post autor: Andrew »

Moze breloczek od kluczyka stacyjki zapłonowej :D
Awatar użytkownika
Don Joker

Na awersie jest napis BRASIER PARIS, a na rewersie V L
Breloczek to raczej to nie jest ;)
Awatar użytkownika
Andrew
Kontakt:

Post autor: Andrew »

Tak wyglądało logo firmy Brasier (nie znalazłem lepszej rozdzielczości) - podobny kształt jak z medalu (szkoda że mało wyraźny)
Obrazek
Awatar użytkownika
Don Joker

Faktycznie, na środku krążka jest coś co przypomina czterolistną koniczyne .... niestety jest w takim stanie że przypomina jeszcze setki innych rzeczy :/
ODPOWIEDZ