Matka Boska Niepokalana - plakietka

Medaliki, krzyżyki, biżuteria itp.
Awatar użytkownika
Blacek
Kontakt:

Re: Jakaś plakietka

Post autor: Blacek »

"Kapitanowi, który wie dokąd płynie- wszystkie wiatry sprzyjają". Znaczy tak trzymaj :)
Awatar użytkownika
niewidzialny

Post autor: niewidzialny »

Blacek pisze: A tak wogóle - jedynym uznanym Autorytetem zawsze była tu Szara Sowa i tylko na Jej zdaniu polegałbym bez zastrzeżeń :guru: .
Zgadza się, Szara Sowa jest autorytetem, ale Blacek nie bądź taki skromny, Twoja znajomość doktryn kościelnych jest imponująca :)
"Niewiasta obleczona w słońce i księżyc pod jej stopami" (zwłaszcza od czasu pokonania Turków w bitwie morskiej pod Lepanto- 1571). - tego nie uczą na religii :D Pozdrawiam
Awatar użytkownika
korvettenkapitan
Kontakt:

Post autor: korvettenkapitan »

no to cofam swoją wypowiedź, zwracam honor i :guru:
Awatar użytkownika
Blacek
Kontakt:

Post autor: Blacek »

:pijak: :)
Pozdrawiam!!!
Znalazłem jeszcze wizerunek MB ze zbroi husarskiej.

Do miłych słów Niewidzialnego-
religia jest jednym z najciekawszych zjawisk ludzkich ze względu na bogactwo zdarzeń (pozyt. i negat.) z nią związanych.
Zwłaszcza dzisiaj ciekawi mnie, gdy wieści się koniec religii (zwłaszcza Katolickiej). Wiem, że jeśli nawet liczebność wierzących "po staremu" redukuje się - powstają w niszy nowe religie: konsumpcja, przyjemność, kult fizyczności, kult samego siebie... Ciekaw jestem, co wytworzą. Jakie będą ich dewocjonalia i święte księgi (wyobraźmy sobie ten dział forum za 1000 lat). Skutki mogą być też ciekawe ;) Muszę więc znać to co było, aby mieć porównanie.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
ODPOWIEDZ