półgrosz Władysław Jagiełło

Wszelkiego rodzaju środki płatnicze
Awatar użytkownika
niewidzialny

półgrosz Władysław Jagiełło

Post autor: niewidzialny »

Witam, mam problem z identyfikacją tej oto monetki. Cieniutkie sreberko, około 25mm(fi).
Fotki podesłał nasz wspólny kolega z forum, który z przyczyn technicznych nie jest w stanie sam ich tu zamieścić.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Plauen

Re: 2 orły do id.

Post autor: Plauen »

Półgrosz Władysława Jagiełły odmiana z F i podwójny krzyż pod koroną, mennica Wschowa.
Awatar użytkownika
niewidzialny

Dzięki wielkie :guru:
Awatar użytkownika
syriusz13

Post autor: syriusz13 »

A nie sądzisz Plauenie,że może być odmiana z literą W i podwójnym krzyżem?Litera chyba jest nie do odczytania,ale widoczny jest podwójny krzyż po prawej stronie.Wersja z F krzyż powinien być po lewej. :lol:
Moneta pochodzi z 1416-1422
:wstyd: Przyznam się ,że wcześniej siedziałem nad identyfikacją tej monety ale nie mogłem dojść co to ,wyglądał jak półgrosz ,ale ja widziałem że z dwóch stron są orły,więc nie mógł być to półgrosz.Identyfikacja przez internet jest tak okrutna ,że człowiek patrzy na to tak,jak ktoś mu przedstawił.Jeszcze tytuł postu jest kompletnie mylący!!Moneta z awersem jest do góry nogami!! :wstyd: Wstydzę się ,ale tłumacze się jakbym miał w rękach to bym ją sobie obrócił.
Plauen

Post autor: Plauen »

odmiana z W i F podwójny krzyż ma po tej samej stronie,po kształcie korony skłaniam się ku literce F
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Awatar użytkownika
niewidzialny

No cóż, teraz wiem czemu nie udało mi się tej monetki zidentyfikować. Ja również wziąłem odwróconą koronę jako cześć orła, tym bardziej że w opisie dostałem " moneta z dwoma orłami". Ale co tam, zagadka rozwiązana za co serdecznie dziękuje i pozdrawiam :)
ODPOWIEDZ