Twierdza Wisłoujście 4-6 maj 2012.

Wyprawy WPM

Moderator: Manufaktura Dzika

Awatar użytkownika
Remington

Twierdza Wisłoujście 4-6 maj 2012.

Post autor: Remington »

Witam.
Znany jest już termin bitwy, ruszamy z organizacją. W tym roku bitwa ma być z przytupem.
W założeniu w bitwie mają wziąć udział 3-4 statki (!) wraz z twierdzą.
Puki co mam zapotrzebowanie przede wszystkim na DOBRYCH artylerzystów, i tych zgłoszenia będą przyjmowane jako pierwsze. Wyselekcjonowana piechota siłą rzeczy będzie robiła za strzelców/marynarzy.
Obsadę twierdzy stanowić będzie artyleria i ewentualnie pojedyńczy strzelcy z piechoty.

ps. To nie jest jeszcze prośba o oficjalne zgłoszenia. Piszcie uwagi, pytania, wstępną ilość zgłoszeń, itp.
Awatar użytkownika
Manufaktura Dzika
Kontakt:

Re: Twierdza Wisłoujście 4-6 maj 2012.

Post autor: Manufaktura Dzika »

Zamysł słuszny.
Tak jak piszesz piechota na twierdzy raczej mało widoczna.A Obsada statków też chętna pewnie się znajdzie. A Jeżeli coś można zawsze obsługę armat(pomoc) uskuteczniać.
Co do organizacji to wiem że kłopot z dotarciem był bo ochrona nie wpuszczała przez most. No i Prom przydało by się by pływał przez weekend
Awatar użytkownika
Remington

Prom ma kursować, przynajmniej w dzień bitwy. Muzeum zamierza po bitwie przewozić ludzi i wpuszczać ich na twierdzę. Niezły kocioł będzie, trzeba będzie się cwanie zorganizować.
Horhe

Post autor: Horhe »

A na ile osób to jest planowane? Bo jak więcej,to nie wiem czy nie lepiej byłoby rozbić to na dwa obozowiska, francuzy i sprzymierzeńcy w forcie carre,zaś koalicjanci np. rozbici obozem na szańcu w miejscu naszych dawnych zbiórek. No i oczywiście koń dla komendanta,by podołał dystansom.
No i bardzo ważne, by od Kapitanatu Portu i Zarządu Dróg Morskich i Wodnych uzyskac pisemną deklarację, że w czasie inscenizacji nic poza 4 "galeonami" nie będzie pływać po kanale. To trzeba załatwiać już teraz.
Zabezpieczenie medyczne, na "galeonach" po 2 ratowników medycznych, dodatkowo zabezpiecznie w postaci motorówki WOPR,ale nie do wożenia znajomych "królika", jak rok temu, na Forcie Carre 4 ratowników medycznych i karetka pod twierdzą. Kilku strażaków też by nie zawadziło mieć na podorędziu.
I na koniec mój postulat. Do robienia ładunków mają być dostarczone stoły i ławy w tym samym miejscu, jak rok temu.
Awatar użytkownika
bonzo

Post autor: bonzo »

Remington pisze:Prom ma kursować, przynajmniej w dzień bitwy. Muzeum zamierza po bitwie przewozić ludzi i wpuszczać ich na twierdzę. Niezły kocioł będzie, trzeba będzie się cwanie zorganizować.
Będzie znakomita okazja wyznaczyć komendanta placu i zrobić użytek z żołdactwa do zabezpieczenia miejsc zagrożonych wybuchem/kradzieżą/zniszczeniem, może nawet jakieś malutkie patrole wokół fortu pilnujące ciekawskich. Będzie to dużo lepszy widok dla publiczności niż oglądanie nas jak robimy sobie wywczas przy ognisku i lejemy "mleko" z puszek.
Steiner

Post autor: Steiner »

Shit, nie wiem, czy w tym terminie dam radę... :czekam:

Tli sie jednak swiatełko w tunelu... Spróbowalibyśmy nawet poszyć sobie czerwone kurtki :he:
Awatar użytkownika
padre

Post autor: padre »

Mam cichą nadzieje że na okrętach biorących udział w inscenizacji nie będzie bliższych i dalszych przyjaciół królika w gustownych pomarańczowych sztormiaczkach z filiżankami w rękach.Gdzie stała załoga Czarnej Perły starała się być niewidoczna.Okręt vipowski mnie nie interesuje niech tam dzieje się co chce ale inne powinny być obsadzone tylko przez rekonstruktorów.
Awatar użytkownika
Remington

Vipowskiego nie będzie. Co do znajomych królika, pewnie bedą się pchać. Uwzględnię to, wykluczyć pewnie się nie da. Choćby dodatkowe osoby, wspomagające z zewnątrz kierowanie jednostką.
Mirek

Post autor: Mirek »

Witajcie bracia! Ktoś w Urzedzie bardzo dobrze myśli! Super termin na imprezę! Ale jest to dłuuuuuugi majowy weekend. Na takich obiektach jak nasz Twierdza spodziewamy sie tłumów. Inne obiekty takze bedą oblegane.
Wobec powyższego informuję,że z Twierdzy Kłodzkiej może przyjedzie tylko garstka wojska. Dowódca artylerii Stryju może w tym czasie pracować [ja również] :(
Gdyby to było tydzień póżniej -[ale wiadomo o co chodzi] to pojechało by nas więcej.
Na razie wiem tyle. Gdyby coś się zmieniło to przygotujcie 30 jajek[ bedzie czym rzucać w Herr Kurczaka :zebek: ]
Awatar użytkownika
Remington

Mirku, choć dla wielu termin jest porąbany, to jednak w/g mnie jest lepszy niż planowany wcześniej początek czerwca. Tuż przed euro. Nic na to nie poradzę.
Awatar użytkownika
Grouchy
Kontakt:

Post autor: Grouchy »

Pierwszy Pulk Francuskiej Artylerii Pieszej z Jonkowa zgłasza swoją gotowość do udziału w bitwie. Stan - 10 kanonierów. :D
Awatar użytkownika
Remington

Hej.
Co by wspomóc imprezę, jest prośba by zagłosować w plebiscycie na naszą bitwę. Dobrze by było jakby wygrała. Co ciekawe, głosować można wielokrotnie...
http://www.gdansk4u.pl/plebiscyt" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
Manufaktura Dzika
Kontakt:

Post autor: Manufaktura Dzika »

ustawiłem w startowych
Awatar użytkownika
fotograf
Kontakt:

Post autor: fotograf »