Coś z Olsztyńskiego 150 pulku.

Znaleziska, które nie pasują do powyższych działów
Awatar użytkownika
osterode

Coś z Olsztyńskiego 150 pulku.

Post autor: osterode »

Podniesione jakiś czas temu. Dopiero teraz przypomniałem sobie o jego istnieniu. Bicia na tej tulejce jak dobrze rozszyfrowałem to 150 Pułk Piechoty (1 Warmiński) (1. Ermlandisches Infanterie-Regiment Nr. 150) – w Olsztynie (Allenstein). Na zdjęciu nie widać zbyt wyraźnie więc spiszę: I.R. 150. 3.B.9.II. Z drugiej strony data 1912 oraz niewyraźne bicie producenta (?) J. Link...
Wymiary: długość 44 mm, średnica otworu 20 mm. Materiał: mosiądz z elementem stalowym.
Mi szczerze mówiąc, to nic toto nie przypomina. No może trochę zapiaszczacz lub element jakiegoś drzewca.
Ktoś ma jakieś skojarzenia??
Pozdrawiam
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Awatar użytkownika
Blacek
Kontakt:

Re: Coś z Olsztyńskiego 150 pulku.

Post autor: Blacek »

Cześć!
Tuleja na pewno od drzewca (z boku jest otwór na gwóźdź jak oczy nie mylą). Trójkątny otwór na górze (patent przeciw obracaniu się elementu) może sugerować, że zamieszczono tam trzpień czegoś, może jakiegoś ostrza/kłujki. Jeśli są ślady cyny - to było wlutowane. Jeśli wnętrze jest stalowe- to element był narażony na obciążenia/wyrabianie się. Może zatem coś do ćwiczeń rekruta, albo tuleja godła proporca.
Najfajniejsze są znaleziska, które mówią tylko tyle, by zmusić nas do myślenia :szok:? Pozdrawiam
Awatar użytkownika
HU13ERT

Post autor: HU13ERT »

Metalowe zakończenie od pałek dobosza.

Pozdrawiam.
H.
Awatar użytkownika
pulkownikL

Post autor: pulkownikL »

jak tak to rarytasik :szok: