moneta do ide /Rzym?/
- pulkownikL
Re: moneta do ide /Rzym?/
maluchy to moze byc SALVS REPUBLICAE, teodoziusza albo arkadiusza,takie mam wiec nic innego mi do glowy nie przychodzi 

-
faktycznie nic pod nogą nie ma
- syriusz13
Na 80 % to Konstantyn II, 9 wrzesień 337r - 9 kwiecień 340 r.
Chodź jedna literkę żebym odczytał z awersu lub z rewersu na otoku to bym się upewnił.
Chodź jedna literkę żebym odczytał z awersu lub z rewersu na otoku to bym się upewnił.
postaram sie ją delikatkie oczyscic może pojawi się jakaś litera
- pulkownikL
tak jak napisal syriusz ,konstantin II,gloria excervitas,na moje oko siscia, 

totalny ogryzek 

srebro? 

Monetka wprawdzie w stanie szczatkowym ale to będzie ani chybi Aleksander Sewer.
Wlasciwie Marcus Iulius Gessius Bassianus Alexianus – adoptowany syn i kuzyn cesarza Heliogabala, wspolrzadzacy z nim od 221 r. jako Marcus Aurelius Alexander Caesar. Samodzielnie panowal od zamachu na swego poprzednika w 222 r., tytulujac sie: Imperator Caesar Marcus Aurelius Severus Alexander Augustus. Jako ostatni cesarz z dynastii Sewerow stracil wladze i zycie w 235 r. - z rak wlasnych legionistow, po zawarciu ugody z Germanami nad Renem...
A denarek pewnie siakis taki
:

Wlasciwie Marcus Iulius Gessius Bassianus Alexianus – adoptowany syn i kuzyn cesarza Heliogabala, wspolrzadzacy z nim od 221 r. jako Marcus Aurelius Alexander Caesar. Samodzielnie panowal od zamachu na swego poprzednika w 222 r., tytulujac sie: Imperator Caesar Marcus Aurelius Severus Alexander Augustus. Jako ostatni cesarz z dynastii Sewerow stracil wladze i zycie w 235 r. - z rak wlasnych legionistow, po zawarciu ugody z Germanami nad Renem...
A denarek pewnie siakis taki

Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Asdic321 -szacunek