Aleksander III Wielki 345-325 r p.n.e.
Aleksander III Wielki 345-325 r p.n.e.
Chwale się jako pierwszy swego czasu udało mi się kupić ciekawą monetkę 345-325 r p.n.e. z czasów Aleksandra III Wielkiego na żywca wygląda znacznie lepiej
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
Re: Aleksander III Wielki 345-325 r p.n.e.
Czy to co widać to portret króla w heraklejskiej lwiej skórze? Z którego okresu jego rządów i z jakiego miejsca pochodzi ta moneta?
niestety do dziś dnia nie udało mi się ustalić więcej szczegółów
-
to nie Aleksander na 110 %, ale Macedonia i to od Antygona Gonatasa (król macedoński w latach 276-239 p.n.e) "w gore". z tej foty nic wiecej nie moge powiedzieć wstaw ładne foto to da sie ja okreslic dokladnie
-
Dla uściślenia dodajmy też, że Aleksander III Wielki żył w latach 356 - 323 p.n.e. a panował samodzielne od śmierci ojca czyli od 336 p.n.e. Regentem podczas nieobecności ojca był jako 16-latek czyli dopiero w 340 p.n.e.
Monetka pochodzi więc z czasów Antygonidów? Też wielu wybitnych władców wydali. Kiedyś na olimpiadę historyczną wybrałem m.in. "Helladę królów" ś.p. p. prof. Świderkówny; ostatni raz udało mi się ją (tj. p. prof.) zobaczyć na spotkaniu w Olsztynie.
Monetka pochodzi więc z czasów Antygonidów? Też wielu wybitnych władców wydali. Kiedyś na olimpiadę historyczną wybrałem m.in. "Helladę królów" ś.p. p. prof. Świderkówny; ostatni raz udało mi się ją (tj. p. prof.) zobaczyć na spotkaniu w Olsztynie.