wiesz co Jarku ja nie widze tego skrótu germanikus moze dacikus ?asdic321 pisze:To chyba bedzie Domicjan - Titus Flavius Domitianus, syn Wespazjana i Domitilli, cesarz rzymski (Imperator Caesar Domitianus Augustus) w latach 81-96. I tak tez ogolnie datowac by trzeba te monete, z tym ze przydomek Germanicus (ktorego skrot widac na awersie) nosil dopiero od roku 85.
P.S. Najpewniej as, czyli 1/16 denara, o masie teoretycznej 10,9 g miedzi i srednicy ok. 25 mm
Ja na awersie dosc wyraznie widze DOM[IT] [A]VG GER[M] i napis MONETA na rewersie, znaczy typ asa z personifikacja Junony Monety (przedstawianej na stojaco, z wagą i rogiem obfitosci). Wg RIC wskazywaloby to na lata 85-87 lub 95-96, pod sam koniec panowania. A przydomka Dacicus chyba w ogole nie uzywal - po dosc upokarzajacym pokoju z Decebalem raczej nie bylo powodu sie chwalic!Hermanaryk pisze: ja nie widze tego skrótu germanikus moze dacikus ? ale się nie kłóce. czyli moneta była by po 89 roku
100 % to SMAQHermanaryk pisze:czy mennica na "Walensie" to SMAQ czyli Akwilwja
Nie widzę barbarzyńcy pod nogą.Jakby postać ciągnęła za łeb barbarzyńce to by się zgadzało.Hermanaryk pisze:ach jeszcze coś zapomniałem napisać
moneta najprawdopobniej wybita po 369 czyli po wojnie z Gotami (postać barbarzyńcy pod noga władcy)