Pokrywa???
Pokrywa???
Witam!!! Na dzisiejszym wypadzie z coolerem33 kopnęliśmy taką oto pokrywę, wysokość ok 80cm??? Czy może ktoś wie od czego ona??? Została wykopana w pobliżu ''budki'' ze zdjęcia, kolejną taką ''budkę'' znalazłem 100m dalej przy spalonce.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
To budka to tzw. centralka łączności, która często występuje pomiędzy liniami umocnień, choć nie tylko. Znajdowała się na trasie zakopanych przewodów łącznościowych, prawdopodobnie można było za jej pomocą właczyć się do sieci, nadać wiadomość itp. Znaleziona przez Ciebie pokrywa to prawdopodobnie element zamknięcia przyłączy - piszę prawdopodobnie, bo wszystkie napotkane przeze mnie budki były doszczętnie ogołocone z wyposażenia. Logo przypomina mi to znajujące się na sprzęcie łącznościowym sprzed 1945 - bodajże firmy Siemens lub firm z nią kooperujących.
pozdrawiam
PucioR
pozdrawiam
PucioR
Takie centralki występują w dużej liczbie w okolicach Pareżek, teren byłego poligonu Stablack. A tą i jeszcze jedną centralkę znaleźliśmy pod Nerwikami, przy samej rzeczce. Dzięki za naprowadzenie na pewien trop!!!!
Dokładnie tak jak mówisz!!! Na stronce Siemens znalazłem to logo. SH oznacza Siemens & Halske.

Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.