Lidzbark na starej pocztowce
-
Re: Lidzbark na starej pocztowce
Na pewno nie jest to to co wskazuje Bartman (spójrz m.in. na układ dachów). Z tego co widać na tej ostatniej fotografii, nie jest to również obecna Krucza , dawna Ziegen-Strasse=Kozia). Trzeba by połączyć ten na wpół zatarty szyld przedwojennej firmy z księgą adresową np. u W. Mertena "Heilsberg im Ermland. Die Einwohner der Stadt 1938 - 1945".
Ostatnio zmieniony 02 gru 2011, 19:36 przez srebrny_lis, łącznie zmieniany 1 raz.
-
Budynek ostatnio przez Ciebie wskazany pochodzi z tzw. okresu odbudowy po 1918. Dziś przy całej dawnej Burgstrasse jest od pierzei północnej ściana PKO a od południowej tylko punktowiec stojący w połowie uliczki. Może chodzi o jakiś dom nieco niżej, w stronę Kajki (Fleischerstrasse)? Albo róg górnej Kasprowicza z Powst. Warszawy (Bader-Strasse i Langgasse) z odwróconą kliszą? Bo przed wojną była tam knajpka bodajże Muellera. A napis nie jest czasem polski: "Jadłodajnia..."?
-
Może na początek poszukać na fotografii lotniczej Heilsbergu budynku z czterospadowym dachem, najlepiej narożnego?
Szukałem,
, niestety ciężko coś wypatrzeć.

Witajcie
Mam zdjęcie z rodzinnego albumu podpisane:,,Lidzbark 05.07.53."
W którym miejscu zostało zrobione? Proszę o pomoc.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
Pierwsze moje skojarzenie: widok spod starego cmentarza ewangelickiego (za cerkwią) w kierunku zbiegu ulic Lipowej i Konstytucji 3 Maja. Czyli obecny Plac Sybiraków (dawny Krassuski Platz). Za krzaczorami z dalszego planu powinna kryć się fontanna a po prawej od ujęcia był klub myśliwski (z niego zapewne wyciągnięto ów "rekwizyt" [?]) a przed Hitlerem skup produktów zbożowych lidzbarskiego Żyda Cohna. Gdyby jednak nie to miejsce, to trzeba poszukać skojarzeń w albumie E. Borodija/T. Filipowicza i w innych materiałach.
Mi pasuje również Plac Sybiraków 

Potwierdzam identyfikację srebrnego_lisa -
skwerek z fontanną pomiędzy lipową a konstytucji 3go maja - w tle po lewej widoczny budynek znajdujący się o jeden dalej za urzędem stanu cywilnego.
(nie czytając jego postu od razu wiedziałem że to właśnie To miejsce - za gówniarza chodziłem kąpać się do tej fontanny
i szaleć na miniplacyku do nauki jazdy.
skwerek z fontanną pomiędzy lipową a konstytucji 3go maja - w tle po lewej widoczny budynek znajdujący się o jeden dalej za urzędem stanu cywilnego.
(nie czytając jego postu od razu wiedziałem że to właśnie To miejsce - za gówniarza chodziłem kąpać się do tej fontanny

-
A moje znajome po pijaku zmieniały tam rajstopy w środku nocy, wracając z imprezy
. Za mojego dzieciństwa placyk dopiero powstawał, bo niwelowano stary cmentarz. Potem zabrano się za nowy ewangelicki na Poniatowskiego, wtedy byliśmy już w VII klasie i musieliśmy ze szkołą grabić po buldożerach (walały się ludzkie kości, a ja znalazłem zardzewiały karabin z kulą w komorze).

Dzięki Panowie-już kojarzę to miejsce.
Najdziksze skrzyżowanie w województwie
z samochodami pojawiającymi się znikąd
tzn. z Krzywej
No i jeśli się nie mylę to widoczna zabudowa pozostała bez większych zmian.Pozdrawiam
Najdziksze skrzyżowanie w województwie

No i jeśli się nie mylę to widoczna zabudowa pozostała bez większych zmian.Pozdrawiam
- pulkownikL
czyzby laponia,a gdzie mikolaj3mwoj pisze:Witajcie

Kolejne gruzowiska...
Panowie! To jest budynek na rogu ul Hożej i Wiślanej

Stoi do dziś