Gmina Bisztynek

Lata 1939-1945
dzejk

Gmina Bisztynek

Post autor: dzejk »

Witam,

Postanowiłem odnowić swoją pasję sprzed lat, ktorą zarazil mnie ojciec i nadal latać po lasach i innych tego typu miejscach w poszukiwaniu pamiątek po II wojnie światowej :D
Zastanawiam sie czy na terenie mojej gminy znajde jakies miejsca z przeszloscia historyczna dotyczaca tego okresu? Dziś np. przeczesywalem zespol okopow, o ktorych nawet nie mialem pojecia, sa naprawde rozlegle jak na ten teren, niestety nic konkretnego nie udalo sie odnalezc.
Czy ktos poleci jakies miejsca w tym rejonie?
Posluguje się White's 6000 di pro sl ;) Oczywiście szpadel + saperka do tego :D

Pozdrawiam
BLACK

Re: Gmina Bisztynek

Post autor: BLACK »

http://www.wmfp.pl/forum/viewforum.php?f=1" onclick="window.open(this.href);return false; :czekam:
dzejk

Poszło ;)
Awatar użytkownika
ignitor

Post autor: ignitor »

Chodziłeś po polach wzdłuż dawnych torów kolejowych, koło lecznicy, polach od lecznicy do piekarni GS? Kiedyś można było tam znaleźć wiele fantów i to bez wykrywki. Chodzi Ci o te okopy w lesie przy drodze na Dąbrowę?Napisz gdzie już chodziłeś, może coś podrzucę.
dzejk

Dokładnie, chodzi o Dąbrowe, byłem aż w szoku jak je zobaczyłem :)
Na chwilę obecną byłem na górze teraz należącej do Pana Maruszewskiego, w stronę Prosit, tam odnalazłem kilka jam, niestety już zasypanych przez obecnego właściciela, szukałem sporo czasu jednak bez efektu. Dalej w stronę Prosit, przed zjazdem na Krzewinę i Sułowo był wyschnięty staw w kórym udało się kilka lat wcześniej odnaleźć bagnet. Podobno w rowie leżały tam kiedyś przewrócone czołgi, nie odnalazłem po nich śladu, choć miejscami wykrywacz pokazywał obszar przekraczający obiętością 3m. Ogólnie wczesniej jezdzilem tez z tatą, lecz nie mogę dokładnie skojażyć miejsc niestety. Dzis była Dąbrowa, próbowałem też odnaleźć pozostałości po bunkrze koło Nowej Wsi Reszelskiej, lecz nic w opisywanym przez znajomego miejscu nie odnalazlem. Jutro lecę na Troszkowo, podobno po lewej stronie od drogi głównej też są umocnienia. Jest szansa że niemcy cofnęli się do tamtego lasu i tam próbowali swoich sil?

Bo np. na Dąbrowie nie zauwazylem zadnych anomali swiadczacych o jakich kolwiek walkach, a tkwilem tam dzis dobre 5 godzin :D

Dzieki za podpowiedzi o miejscach na torach i dalej, będę je sprawdzal w kolejnych dniach.
Jezeli mozesz jeszcze podrzucic mi jakies miejsca to bylo by super, bylbym wielce zobowiazany ;) Mam teraz sporo czasu i z chęcią zajął bym się ich badaniem.

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
ignitor

Post autor: ignitor »

Z Nową Wsią to raczej bujda.Kiedyś też słyszałem opowieści o jakimś schronie, ale nigdy i nikt go nie odnalazł. Chodziliśmy wiele dni i nic. Jest tam za to wiele spalonek i swoją uwagę poświęciłbym raczej takim miejscom. Na jednej z nich wyszło kiedyś parę mauserów i bagnetów do nich, parę hełmów i menażek.Jak znasz teren bez trudu odnajdziesz miejsca o których piszę.Ciekawym miejscem jest teren w pobliżu dworca w Sątopach. Tuż po wojnie w pasie długości ok.1km i szerokości 300 m, leżała cała masa różnego rodzaju sprzętu. W ogóle ,wg mnie,najciekawsze miejsca na tym terenie znajdują się w pobliżu szlaków komunikacyjnych. Wielkich walk raczej tam nie było, za to przemieszczały się przezeń całe masy ludzi i pojazdów, z których wiele zostało porzuconych. Na pewno coś gdzieś jeszcze zostało,myślę oczywiście o jakichś drobiazgach, trzeba to tylko odnaleźć.
dzejk

Dziś przekopywałem za leśniczówką, tzw. shutzenplatz. Jak narazie tylko naboje, masa, do karabinu, ale wydaje mi się że różne kalibry. Dziwne bo są w skupisku, być może celowo zakopane, rzucone. Trafiła się jeszcze tabliczka z wytłoczonym napisem i tak jakby godłem/herbem lub jakąs inną sygnaturą, po oczyszczeniu będzie mozna spekulować od czego jest, szkoda ze nie zachowala sie cała. Ogólnie to jest bardzo rozlegly teren i mam zamiar obskoczyć całość zanim przeniosę się na inną miejscówkę. Myślę że w miejscu 2 dawnych akwenów wodnych coś uda się odszukać lepszego, ojciec zawsze mówi że tam było najłatwiej coś ukryć ;)

Dzięki za wskazanie innych miejsc, puki czas i pogoda pozwoli będę starał się coś ciekawego odszukać.

Pozdrawiam!
ODPOWIEDZ