Służba zdrowia i służba weterynaryjna w armii carskiej
Moderator: Manufaktura Dzika
Służba zdrowia i służba weterynaryjna w armii carskiej
Witam, Interesują mnie informacje dotyczące umundurowania i organizacji służby zdrowia i służby weterynaryjnej w armii carskiej w okresie wojen napoleońskich. Ogólne informacje z Wiskowatowa na temat umundurowania lekarzy posiadam, ale interesuje mnie dokładny krój fraków, odcień koloru i inne szczegóły. Będę wdzięczny za każdą informację
- Manufaktura Dzika
- Kontakt:
Re: Służba zdrowia i służba weterynaryjna w armii carskiej
Slaw
powiedz mi tylko jaki medyk. Tzn czy felczer (niestrojowy oficer)czy pułkowy bo to duża różnica. I rok 1807 czy 1812
Szpitale polowe to już lata po 1807 zostały unormowane prawnie,
Daj znać to chętnie poszukam.
powiedz mi tylko jaki medyk. Tzn czy felczer (niestrojowy oficer)czy pułkowy bo to duża różnica. I rok 1807 czy 1812
Szpitale polowe to już lata po 1807 zostały unormowane prawnie,
Daj znać to chętnie poszukam.
Interesują mnie lekarze i weterynarze pułkowi zarówno z 1807 jaki i 1812 roku, pozdrawiam i z góry dziękuję
- Manufaktura Dzika
- Kontakt:
Na forach reko już byś dostał upomnienie ze nie zawęziłeś obszaru pytania. Wiec i ja się nie będę mocno rozwodził 
Rok 1807
Dwa rodzaje służb medycznych
Cyrulik- czyli kaftan taki jak noszą niestrojowi jednorzędowy bez pagonów. Kołnierz i mankiety wg koloru pułku
Lekarz- Mundur oficerski jednorzędowy bez pagonów kolory wg tabeli pułkowej
O kolorach za dużo ci nie poradzę bo sami Rosjanie w regulaminach dali zasadą że odcień ma być jednakowy w pułku. Wynikało to z kłopotów z barwnikami importowanymi.
My przyjeliśmy odcień bilardowy lub ciemniejszy na rok 1812 już bardzo ciemna butelkowa zieleń

Rok 1807
Dwa rodzaje służb medycznych
Cyrulik- czyli kaftan taki jak noszą niestrojowi jednorzędowy bez pagonów. Kołnierz i mankiety wg koloru pułku
Lekarz- Mundur oficerski jednorzędowy bez pagonów kolory wg tabeli pułkowej
O kolorach za dużo ci nie poradzę bo sami Rosjanie w regulaminach dali zasadą że odcień ma być jednakowy w pułku. Wynikało to z kłopotów z barwnikami importowanymi.
My przyjeliśmy odcień bilardowy lub ciemniejszy na rok 1812 już bardzo ciemna butelkowa zieleń