linia
-
Re: linia
Zapewne chodzi o "linię blokhauzów" [?]. A to oznacza, że autor tego sformułowania użył niewłaściwej nazwy (blokhauz jako schron dla broni maszynowej, przystosowany do obrony okrężnej; czyli: linia takich schronów). Prawidłowo blokhauz to element dawnej fortyfikacji: budowla drewniano - ziemna wznoszona wewnątrz reduty, lunety lub innego dzieła fortyfikacji polowej. Spełniał rolę schronu bojowego i ostatniego punktu oporu załogi reduty. W takim kontekście "linia blokhauzów" byłaby dość dziwnym określeniem.
Nie do końca, Srebrny Lisie. W systemie nowopruskim blokhauz blokował także drogi kryte po zewnętrznej stronie fosy i był pierwszym punktem oporu.
Tutaj prawdopodobnie chodzi o drewniane blokhauzy na Linii Szczycieńskiej.
Tutaj prawdopodobnie chodzi o drewniane blokhauzy na Linii Szczycieńskiej.
-
Zapewne. Ja tylko zacytowałem definicję z "Małej Encyklopedii Wojskowej", t. 1. Taka (wg autorów, nieprawidłowa) definicja nie przeczy twojej: chodziło wszakże o obronę okrężną pewnych rejonów. Natomiast przy przytoczonym przez Ciebie "systemie nowopruskim" tak rozumiana owa "linia blokhauzów" miałaby jednak sens.
Te na Linii Szczycieńskiej zamykają ogniem wielokilometrową przesiekę. Nawiasem mówiąc, ciekawe rozwinięcie idei fosy i kaponiery.
-
Nie będę udawał konesera w sprawach fortyfikacji "ponapoleońskich"
. Co mi się nawinęło, napisałem. Dzięki.